Tuesday, July 27, 2010

Kembara Ke Semporna 4

Isnin 26.06.2010. Aku bangun dari tidur yang enak. 3.15 ??? What the fuck!! Bilik gelap ni memang lahanat. Aku terus on FB. Aku terbaca status Arul yang sebut dia takleh tidor lagi. Katanya nak gi kerja terus. Phew! 3.15 pagi. Mati-mati aku ingat 3.15 petang. Panik wei. Ko bukan dok tepi airport.

Aku terjaga 6.15 pagi. Awal lagi. Terjaga lagi. 7.30 pagi. Awal lagi. Terjaga lagi, 8.45 pagi. Awal lagi. Terjaga lagi. 10.00. Heh ni kalau aku tidur lagi ni sah sah kul 1. Pastu kena cas RM20. Checkout terlebih waktu. Aku bangun, mandi, gi makan mamak sebelah. La. Hujan lebat rupanya. Pas makan aku naik-naik siap barang. 11.45 aku check out. Pastu aku mintak pakai internet 2 jam kat pc dia yang tersedia. Jam 1.30 aku keluar. Bas dah ada. Horei. Ujan masih belum berenti. Renyai-renyai. Niat aku nak beli sovenir bagi budak opis terbantut. Naik je la bas ni wei.







Bas jalan jam 2.10 petang. Sampai airport Tawau, bas masuk ke airport. Jam dah dekat pukul 4. Aku ambik kesempatan nak turun. Muka drebar tu dah macam tak suka je. Aku tau sebab apa. "Saya kalau turun sini OK la. Tak payah pergi tawau ambil bas ke sini pula," ujar aku.

"Eh yang turun Airport sorang saja bha." katanya sambil melihat makcik sorang yang duduk depan aku turun. "Ya saya mau turun sini" aku saja tengok reaksi dia. "Tapi kena cas " jawabnya. "Sepuluh ringgit kan? Nah" sambil aku bagi not RM10 yang memang aku dah keluarkan. "Iya, iya" jawabnya sambil mencekau duit.

Nah. Sampai awal la pulak. Flight ke KL, 18:35. Huh. Tulis kat tiket kul 6.05. Selesai check in, pemeriksaan kastam, cop imigresen (warga Malaya katenye), pesawat sampai dari KL pukul 6.15. Tapi jam 6.40 dah terbang ke KL balik. Haiyo. Menakutkan.

Suku perjalanan, aku beralih ke row second last yang tak ada orang duduk. Bising la anak beranak Singapore gamaknya kat sebelah aku, depan aku, dan depan lagi satu.




Perjalanan yang disirami rembulan.

Aku selamat sampai di LCCT jam 9.20 dan selamat sampai ke rumah jam 11.15. Ni semua alarm keter punya pasal. Huh.

Maka dengan itu, berakhirlah Kembara Ke Semporna yang telah aku jalani.

No comments:

Post a Comment