Saturday, January 2, 2010

Berjalan-jalan Ke Hutan Lipur Ulu Kinta

Hari ini saya menyependkan masa bangun tidur di rumah ibu bapa di Ipoh dan terus ke warung kopi. Suddenly la kan, my friend sorang ni, merengsa lah. Oh kerana ingin berjalan-jalan. Sambil berkayu kayan. Jadi saya memilih untuk memandu ke Hutan Lipur Ulu Kinta yang terletak hanya 6 km dari rumah saya di Ipoh nun.

Ianya merupakan hulu kepada Sungai Kinta. Kehuluan kawasan ini membuatkan sebuah empangan di bina di situ hingga kami tidak dapat mandi di situ kerana air keruh selama 11 tahun.

Tapi kini kejernihan telah kembali. Yang belum kembali ialah kesesakan orang hingga nak mandi pun susah. Jadi buat masa ini, sesuailah tempat ini untuk golongan yang gemar beromen untuk meromen kesucian hutan dara beranak seribu ini.

Nampaknya, senanglah untuk bermandi sunat mahupun wajib lepas ini. Terima kasihlah atas kesengsaraan 11 tahun dulu dan kini kami suka amat yer. Bermaknalah juga kepulangan mingguan saya ke Ipoh pada kali ini setelah dapat melihat sesuatu yang telah hilang selama 11 tahun, kembali ke tempat asalnya.

Di alur sedalam 2 meter ini, acara menyelam sangatlah best yer. Jika mampu, pakailah peralatan menyelam dan selamlah lebih dalam di dalamnya. Tak nak timbul terus pun tak ngaper.

Di jambatan itu adalah tempat monyet-monyet giler attention untuk terjun tiruk atau terjun beruk.

Adik-adik pun ramai, dipercayai student Kolej Perubatan Ulu Kinta, ataupun Maktab Perguruan Ulu Kinta. Motif tengok kiter? Stim la tuh.

Di kawasan ini sesuai untuk juniors dan juga pondan-pondan takut kedalaman air yer. Sesuailah untuk mandi-mandi anak gajah. Lebih elok bawak cebok je.


Macam langit dan bumi. (Matilar menggunakan rakan-rakan sendiri untuk carutan light-light.)Yang cando tuh adik si Wazi pelomba motor handalan dolu-dolu. Yang macam tok batin tu kawan saya juger. Saudagar kayu kayan.

Wanna Have Fun? Have Ipoh Chicken Hor Fun !

Dulu kecoh yer pasal OTWC tak ada sijil halal selain dari sijil halal untuk kopi. Kopi sahaja yer. Makanan lain, tak ada sijil. Ko rasa halal, ko makan. No pork no lard. Kalo ade gak.. dorang tanggung dosa. Masalahnya ada ke dosa pahala dorang tuh? Dorang kan kapir! Huuuhhh!

Tapi aku paling suka dari kedai kapir-kapir asal Ipoh ialah semangkuk makanan yang disebut halal tapi berketurunan Cina. IPOH CHICKEN HOR FUN. Ianya terdiri dari sup udang pekat yang dituang ke dalam segenggam kuetiau yang disarikan dengan taburan kucai, hirisan daging ayam rebus, fishball dan bawang goreng.. dan dimakan bersama kicap bercili api potong ... Wau !

Dulu masa sindrom OTWC belum berleluasa, saya selalu ke food court Suria KLCC bagi mentekedarahi Ipoh Chicken Hor Fun yang dibikin oleh seorang uncle yang dah cam muka saya. Uncle itu berasal dari Jalan Kuala Kangsar. Saya amat sukakan Hor Fun yang dibuat oleh pekerja Indonesianya dibawah kawalan seorang yang pakar seperti uncle itu.
Malangnya, Ipoh Chicken Hor Fun di OTW di buat oleh Vietnam Vietnam pemakan kucing dan Nepal Nepal Sherpa yang tidak dipantau oleh sesiapa. Namun hari ini, Ipoh Chicken Hor Fun telah didapati dengan mudah di mana-mana dengan adanya OTWC ini. Moga-moga mereka tidak menokok tambah resepinya dan menamakan Hanoi Hor Fun atau Kathmandu Hor Fun sesuka hati mak bapak mereka.

Hotel Ambassador : Coming Soon @ Kak Ara

Tahun 2010 membawa makna baru buat Kak Ara, pengusaha gerai pinggir lorong di Bukit Bintang dengan bakal terbukanya sebuah hotel baru di bangunan tempat dia berteduh di belakangnya itu.

Berteduh katanya. Wajarlah disebut berteduh yer kerana tanpa bangunan tersebut habis kerusi meja gerai dan payungnya ditiup ribut senja.

Bangunan tersebut keseluruhannya akan menjadi Hotel Ambassador yang mana Pizza Hut yang telah lama bertapak di situ nampaknya akan menjadi penumpang di bangunan hotel itu.

Hebat sekali. Walaupun Pizza Hut bukak dulu, Hotel ini pasti menyebut "Hotel kami Pizza Hut pun ada!". Tak gituh?

Berikut temubual eksklusif bersama Kak Ara :

Encik Dark : Meriah akak lepasni. Tuh hotel baru nak bukak. Enam tingkat tu.

Kak Ara : Kau tengok akak gemok ke kurus? Rambut akak okei tak? Budak-budak pondan ni la potong.

Boleh? Tanya lain jawab lain. Lantak kau lah disitu Kak Ara.

Maka dengan terbukanya Hotel Ambassador setinggi 6 tingkat ini, pastinya ia akan menjadi sebuah lagi destinasi penginapan percutian bajet (hot) para pelawat dari seluruh negara yang membuat ziarah ke Bukit Bintang.

Hotel ini juga dijangka dimeriahkan oleh golongan saudaria kita yang sentiasa riang ria disekitar Kedai Kak Ara.

Fotografi Di Bangunan Sultan Abdul Samad

Ini baik punyer. Kepada korang, korang, korang dan korang yang ada adik beradik, saudara mara, keluarga muarga, yang berijab-kabulan dan ingin pose-pose gedik dan manja di Bangunan Sultan Abdul Samad untuk sesi fotografi pengantin, maka bolehlah menghubungi saya melalui encikdark@gmail.com untuk menyampaikan rasa keinginan anda untuk bergambar kenangan menjadi raja sehari dan berpose pose maut, separa maut, suku maut, atau apa-apa maut kecuali kemalangan maut, (choi lah), berlatarbelakangkan bangunan berusia 115 tahun ini, wajib lah untuk anda menghubungi saya.

Ataupun kalau korang, korang dan korang nak jadi middle man pun boleh jugak. Caj je la berapa yang patut. Biar si pengantin tu rasa. Ko hengat kahwin pakai sikit duit? Layak la kau bayar kosnya yang tentu melampau-lampau, bukan? Maka peliharalah warisan kita untuk diabadikan seratus tahun lagi dalam album perkahwinan sesapa yang korang, korang dan korang kenal.

Sori yer, terpaksa sebut orang selain dari korang, korang, dan korang. Sebab korang, korang dan korang macam taknak kahwin je. Er..

Kerang rebus.. kerang rebus..

Facebook : Malaysia Berpatah Balik!

Amat menghairankan apabila negara ini yang terlebih dahulu menyekat laman sosial Facebook di pejabat-pejabat kerajaan sebelum langkah tersebut diikut oleh negara-negara maju yang mula sedar, telah berpatah balik.

Sekatan ke atas Facebook telah lama dibuat di jabatan-jabatan kerajaan pusat di negara ini terutamanya di jabatan yang memerlukan kerja di atas talian yang tinggi atas alasan menyesakkan lalulintas internet.

Seterusnya banyak jabatan-jabatan awam di Eropah mula melaksanakan tindakan menyekat Facebook setelah didapati ianya menjadi punca utama kakitangan mereka membuang masa kerja begitu sahaja.

Tetapi, apabila Perdana Menteri menggerakkan Facebook sebagai platform penyampaian ulang-alik, muncul pekeliling MAMPU bulan Ogos yang menyebut, tiada arahan dikeluarkan untuk sekatan mana-mana laman web sosial selagi ianya tidak melanggar arahan dalam Perintah-Perintah Am dan Surat-surat Pekeliling Perkhidmatan.

Kini Facebook menular dengan pesat sehingga iklan di TV seolah-olah menggambarkan bahawa Mark Zuckerberg, pengasas Facebook adalah rakyat negara ini. Seperti restu besar kini diperolehi untuk kerajaan mendapatkan maklumbalas sokongan dari rakyat setelah Pakatan Rakyat berjaya menipu manifesto dan merampas undi yang dijejaskan oleh krisis Pak Lah + KJ.

Sesungguhnya, Malaysia merupakan negara dalam kelompok pertama di dunia yang menggembleng Facebook semaksimum mungkin bagi kempen politik sehingga ke tahap ke siaran TV.

Dan Malaysia juga nampaknya negara pertama yang meletakkan tanggungjawab menguruskan masa bekerja ke bahu pekerja itu sendiri. Boleh ke jalan diorang ni? Ehem. Saya pakai Facebook Mobile yer. Jangan banyak bunyik.

Allah Bukan Untuk Tuhan Bertiga

Memang boleh. Memang boleh orang Kristian untuk menggunakan nama ALLAH. Tetapi penganut Kristian tersebut perlulah dikalangan mereka yang bebas dari pengaruh Vatican.

Pengaruh Vatican dikatakan sangat kuat dalam penubuhan American Evangelical yang membawa sebuah lagi dimensi baru dalam agama Kristian.

American Evangelical telah membawa ideologi triniti atau tuhan bertiga. Pemikir Kristian ini menyebut bahawa Tuhan Di Langit adalah Tuhan Bapa, manakala Tuhan Di Bumi adalah Nabi Isa a.s. dan Tuhan Perantara adalah Ruhul Kudus yang merujuk kepada Jibril a.s.

Ketiga tiga ini disebut Tuhan Yang Satu tetapi datang bertiga. Ini memungkiri maksud bahasa dan istilah bagi ALLAH yang merupakan perkataan Arab bagi Al-Lah iaitu Tuhan Yang Satu.

Penganut Kristian yang tidak dipengaruhi Vatican menyebut Nabi Isa sebagai penyelamat dan bukannya Tuhan.

Pelik apabila perkataan Arab itu menjadi rebutan dikalangan Kristian dan Islam di Malaysia sedangkan tiada langsung pengaruh Arab dalam tamadun umat Kristian di Malaysia. Agenda siapa ya?

Bukankah kita dapat melihat Bumiputra Sabah dan Sarawak lebih mudah mengenal Islam? Yang merosakkan keadaan ini adalah satu pihak yang sengaja mahu mengelirukan keadaan. Pihak yang mana ya?

Tetapi tidak perlu mengambil langkah terburu-buru. Mereka yang sedar akan hakikat ibahawa Allah itu adalah Tuhan Yang Satu ni akan mula mencari-cari Tuhan Yang Satu . Sinar Islam mungkin akan sampai di hati mereka.

Insya Allah.

Friday, January 1, 2010

Malam Tahun Baru @ LQ



Inilah penari-penari yang membuat persembahan pertama di tahun 2010 @ LQ. Mereka sangat pandai menari tetapi melacurkan bakat mereka dengan lagu Adam & Stacy yang agak saya tidak gemari. Lebih indah kalau mereka menarikan lagu lain. Apapun, selamat tahun baru diucapkan kepada mereka. Hehehe.

Malam New Year 2010 @ Bukit Bintang

Inilah keramaian di Bukit Bintang malam tadi. Gambar, ihsan tanpa izin dari MStar. Ada aku kesah ko izinkan ke tidak. Haha.

Keadaan ini tuan puan, disebut " orang macam ulat taik ". Taik siapa yang berulat tu? Jijik sekali perumpamaan itu. Tapi apapun, saya tidak mampu untuk berada dalam keramaian begini ya. Sebab saya alergik dengan " Asian Latinos ". Arab lah.

Arab-Arab pelancong ini, tak guna bercakap dengan mereka yer tuan puan. Mereka harus dikomunikasikan dengan tangan dan kaki sahaja. Ini adalah kerana tahap kebinatangan mereka dalam komunikasi berkesan amat tinggi. Justeru, kalau kita berkomunikasi dengan mereka, kita akan rasa bagai nak menghempuk je kepala mereka.

Apapun, tahun baru 2010 telah tiba. Kalau tahan dia mintak hold dulu pun dia tetap akan tiba. Jadi... biginilah saya menulis yer selepas berjaya keluar dari sekatan kata-kata tutur bicara. Haha.. Tiba-tiba.

Selamat tahun baru kepada semua.

Cacamarba Ambang 2010

Saya tidak dapat menyambut dentam-dentum kembang api di Bukit Bintang untuk sambutan New Year kali ini. Ini kerana tahap keulat-taikan Bukit Bintang boleh dikesan sejak lewat petang lagi. Ini ditambah pula dengan penyakit hedonisme di negara ini yang akan berleluasa dengan memakai nama "seni" apabila Kuala Lumpur dilancarkan sebagai Kota Festival 2010. Adik-adik, jangan shuffle di festival zapin sudah...

Saya memilih untuk ke Bukit Ampang. Malangnya, jalan ke Bukit Ampang jem sampai ke Bukit Bintang. Haha. Tidak. Itu tipu yer. Jalan jem sampai simpang bawah tu. Jadi saya buat U Turn lalu terus ke KL. Malang sekali, ketika di simpang Taman Kosas, begemerlapan kerdipan bunga api di horizon Kuala Lumpur dan saya seperti ingin menghantuk kepala jendul ini ke stereng kereta. Tak mengapa.

Saya memintas Jalan Ampang menggunakan AKLEH. Sungguh malapetaka apabila baru sampai Hotel Flamingo, kesesakan telah berpanjangan dari tol nun. Pukimak sungguh yer.

Oh ya. Baru saya ingat. Semasa ambang 2009, saya melalui jalan ini. Dan saya teringat bahawa beribu-ribu monyet dunia ketiga pasti sedang berhentikan kereta mereka dua tiga lapis di penghujung lebuhraya bertingkat itu untuk melihat bunga api di KLCC. Arghhhhhhhhh!!!

Zaman berubah yer. Tetapi ada manusia tak mungkin berubah. Kekal bodoh lagi hina.