Saturday, November 29, 2014

Bangburnepindese reintroduce dirty red spit in Malaysia


With almost 3 million foreigner in Malaysia, betelnut red spit colored the fivefoot way of Jalan Silang, a Bangburnepind Town of Malaysia. 

Bangburnepind is country of Bangladesh, Burma, Nepal and India. Here, these countrys' citizen that worked in Peninsula Malaysia, gathered.

Everything about these foreigner is tolerable including the South Asian type of body odour that synonym to these people but not this single sickness.



Chewing betelnut is no longer adapted by modern Malaysian as an addiction. 

But these foreign labour reintroduce this to Malaysia with negative response by the locals.

There is no particular law by the local councils in preventing the dirty imported attitude to ensure a good hygene level of atmosphere for the locals and the tourist to rate the city wellbeingness.

If this considered tolerable by the city councils or halls, the more than RM2 billion of the government revenue from the levi collection must be spent in a good number to clean up the mess they made and introduce them a wise way of consuming betelnut program.




Menemui seni penuh erti di tapak tangan

Sejak laptop saya terbunuh, saya cuma ada enpon saje. Selepas 3 bulan ia memendiangkan diri, saya terjumpa medium pelepas tampakan keberanganan di tapak tangan (maaf, newbie BM sila tutup browser ini sekarang). Medium ini melibatkan penggunaan aplikasi screenshot dengan banyak sekali, dua kali, tiga kali dan banyak kali. Berikut adalah hasilnya dan kepsen kepsen yang sesuai untuknye.

1000 Years that changed the beautiful north east cape of Penang Island into Chinese town under imperialist ruling.

Sungai Juru is the most polluted river in Malaysia, lets plan for it future by looking at it past.

Sungai Sepang is among the most polluted river in Malaysia due to pig farming to cater the pork consumer. Only illusion could bring forth it past.

Thursday, November 27, 2014

Apabila syurga monolog dimusnahkan oleh luahan minta perhatian

Lamanya tak merapik merapan di blog ni. Facebook telah mengubah pola monolog seorang insan. Daripada penulis dairi takde sapa baca pun takpe, kepada seorang gile perhatian kerana ada hitungan Likes yang menjadi indikasi respon positif dari khalayak. Padahal orang menyampah pun dia tekan Likes jugak. Eh bukan nak tipu. Ade lah.

Hitungan Likes ni pada mulanya tak heran pun. Sehinggalah jumlah yang Likes menjadi keheranan. Ape ni tambi u cerita.

Aku nulis blog pertama tama tama kali ialah pada tahun 2005. Selepas sembilan tahun,  aku dapat melihat kemunchak zaman blog ini ialah pada tahun 2008 dan kini sudah berada di perbuntutan.

Namun adenye juer, blog politik kemain orang sarbu. Itu nandekan bahwe, blog sebagai dairi mahupun ruang monolog yang sendri boleh baca semula, sudah ditinggali dek hadapnya jurucakap dalam hati kita di persada maya, kepada perhatian tanpa asas yang jelas.

Tetapi bukankan ia telah menjadi lapangan sepi untuk mewarkah tanpa peduli siapa pun yang ingin baca. Asalkan kata-kata terluah.

Sebelum adanya media sosial, tok nenek kita (yang reti tulis lah), telah pun mencurah rasa berfeeling hiba dengan menulis di buku-buku catitan mereka.

Suasana di sini hakikatnya tenang, seperti Ismet Ulam Raja melepas dendam di pinggir jendela.

2014

2009

2005 (Oh my henglish)