Saturday, December 10, 2011

Aku Dan Mee Goreng


Mee goreng diisytiharkan sebagai makanan ruji aku sejak awal bulan lepas setelah ia memenangi anugerah Pilihan Kuali Paling Popular di dapur aku. Sebab apa popular? Lihat statistik ini:

Sebungkus mi kuning berharga RM1.20 dapat menyediakan 6 hidangan. Maknanyanya setiap hidangan, nilai mi kuningnya ialah RM0.20.

Seikat sawi berharga RM1.00 dan boleh digunakan untuk 4 hidangan. Setiap hidangan nilai sawinya RM0.25.

Sebiji telur berharga RM40 dan setiap hidangan memerlukan sebiji telur.

Manakala sebiji limau nipis berharga RM0.60 dan boleh digunakan untuk 2 hidangan. Maka nilai limau nipis untuk setiap hidangan ialah RM0.30.

Jika harga 5 titis cuka, 5 titis kicap, suku sudu garam, setengah sudu gula, setengah potong bawang besar, 3 biji bawang putih dan hirisan 4 batang cili api dikira RM0.30, maka sepinggan mi goreng yang paling lazat di benua Putrajaya itu cuma berharga RM1.45 sahaja.

Sesungguhnya, jika ada makcik jual nasi lemak macam di Sri Nilam, Ampang dengan harga RM1.50 sebungkus dan belambak, nescaya, hanya telur goreng yang memenangi anugerah Pilihan Kuali Paling Popular di dapur teman.

Teman tak kuasa nak masak sebenornya. Tapi, malas, lapar ka. Bila la nak ada kedai makan dekat2 area ni. Baruah betol!

Friday, December 9, 2011

Siapa Suka Menipu?


Tentu anda pernah lihat gambar ini satu ketika dahulu kan? Kononnya Najib adalah sebenarnya Hindu. Menggunakan sami Hindu dalam memak-esahkan sesiapa yang mengganggu keselamatan dirinya. Hasil dari penipuan Raja Petra, muncullah gambar ini yang menjadi edaran umum sehingga ramai yang terpedaya dan terpecaya. Maklumlah negara ni dipenuhi orang-orang bodoh belaka.

Tetapi, gambar sebenar yang beredar, tidak siapa mahu sebarkan. Apakah ini merupakan keseronokan warga negara ini yang lebih menyukai yang bathil dari yang hak? Menyukai fitnah dari yang benar. Maka tunggulah azab Allah ke atas negara ini sekiranya itu yang mereka tunggu-tunggu.



Siapa yang membohongi masyarakat? Siapa yang menipu rakyat? Mereka dan keluarga mereka. Siapa yang malu? Mereka dan keluarga mereka mana ada maruah. Macam mana mereka nak malu? Tapi yang bawah ni semestinya bukan gambar edit! tak caya bukak Malaysia Today!


Thursday, December 8, 2011

Foto Bersama Di Kota Kinabalu














Siti Nurhagaga



Chantik sungguh hiasan pada topi Kak Hajah kita ni kan. Saja nak timbulkan kontroversi ke apa ye? Sejak-sejak menerima saham disko melalui keterkinja-kinjaan anak muda dengan lagunya sambil meneguk arak di disko-disko, Kak Hajah semakin menonjol di persada I Love Me Nak Mati atau dengan kata kasarnya 'iluminati'. Atau nak bagitau yang "I sekarang cawangan Gaga di Malaysia". Bolehlah kita panggil dia Datuk Hajah Siti Nurhagaga. Atau nama singkatannya Siti Gaga. Muahaha. Makin tuwe makin menjadi kann?

Wednesday, December 7, 2011

Destinasi Pilihanku : Kota Kinabalu

Tidak dinafikan lagi, destinasi paling best bagi aku di bumi Malaysia ini ialah Kota Kinabalu! Yes! Aku dah sampai ke semua ibu negeri di Malaysia ini, dan tidak ada yang setanding dengan Kota Kota Kinabalu! Pada 17 September 2011 aku berpeluang untuk ke Kota Kinabalu untuk kali kedua, hasil dari bonus setengah bulan untuk raya pada bulan 8. Elok sangat kan. PM kasi bonus untuk belanja raya, aku buat beli tiket kapaterobang.

Apa yang aku suka tentang Kota Kinabalu ialah, tentang kemampuan kita untuk terpanggang kepanasan dan menggigil kesejukan dalam tempoh 12 jam melancong.

Lihat sahaja pemandangan Pulau Sepangar saat pesawat membuat pusingan untuk mendarat. Walaupun cantik, tiada publisiti pelancongan untuk pulau ini. Kalau di Semenanjung, nescaya dipuja puji bagai nak rak sebagai destinasi indah itu ini.

Berdirinya sang jurugambar ini ialah di atas Pulau Manukan. Pulau Manukan boleh dikunjungi seawal jam 8 pagi. Tambang bot cuma RM10. Namun yuran memasuki Taman Laut ini mencecah RM7.50. Sewaan peralatan menyelam adalah RM15 meliputi google snorkeling , jaket keselamatan dan fin. Snorkeling hanya dibenarkan di kawasan yang dipagari pukat kerana di sebalik keindahan sudut menarik Laut China Selatan ini, menanti gerombolan obor-obor berbisa yang mengintai mangsa. Oleh kerana Spongebob tinggal di Bikini Bottom, tiada siapa yang mahu menangkap obor-obor di Manukan Bottom. Semua bottom, sapa top? Menjelang jam 12 tengahari, suhu pantai akan mencecah 36­°C dan boleh mengudangkan kulit anda. Selepas merasa sensasi kepanasan itu, pulanglah segera ke bandaraya Kota Kinabalu.

Sukar untuk mendapati kejernihan pantai dengan berlatarkan bandaraya yang pesat membangun. Cuba ke Pulau Pinang. Sudahlah lautnya hanyir, air taik dari hotel di salurkan ke tengah laut. Depa ingat kami tak nampak?

Dan saya semakin keudangan dipanah terik mentari Pulau Manukan. (Gerenti menggelupas kulit ni). Jadi, untuk merasai sensasi seterusnya, kembalilah ke Kota Kinabalu, dan mulakan pemanduan ke Kundasang.

Mengikut Google Maps, jarak dari Jesselton Point (jeti) ke ladang tenusu Sabah Diary Farm yang terletak 1600 meter dari aras laut di Kundasang adalah 94.3km dan mengambil masa 1 jam 32 minit. Bidaah. Lebih kurang 2 jam mungkin. Jadi mulakan perjalanan anda pada jam 1 petang, untuk sampai di Kundasang pada jam 3 petang.

Perjalanan ke Kundasang perlu menempuh laluan berkabus sebab hari dah petang. Selepas tengahari, kawasan Bundu Tuhan iaitu simpang ke Kinabalu Park akan mula dilitupi kabus. Awas jika memandu. Kerana di sesetengah tempat, jarak penglihatan hanya di bawah 10 meter!

Setibanya di Kundasang, teruskan perjalanan ke Jalan Cinta Mata Mesilou yang menghala ke Gunung Kinabalu. Kudasang terletak 1,200 meter dari aras laut. Tempat tertinggi yang boleh kita pandu kereta kita ialah Sabah Diary Farm yang terletak 1,600 meter dari aras laut. Inilah dia jalan menuju ke Sabah Diary Farm. Sangat indah dan dingin.

Dan menjelang jam 4 petang, kita pun berada di kaki Gunung Kinabalu dengan pemandangan air terjun Sungai Mesilou yang jatuh dari ketinggian 1,000 meter tetapi hanya jika selepas hujan. Beruntung lah saya dapat melihatnya. Suhu di sini tercatat 16°C ! Hanya 4 jam yang lepas, kulit anda dibakar mentari pantai 36°C ! Inilah tarikan sebenar Kota Kinabalu!


Sabah Diary Farm sangat indah. Seperti anda berada diluar negara.

Keindahan itu dapat dilihat bukan sahaja jika diselitkan dengan model yang indah...

Malah jika model yang diselitkan itu tidak indah, keindahan Kundasang tetap menyerlah!

P/S : Saya dari Manukan ke Kundasang bukan dalam masa sehari. Saya cuma syorkan cadangan bahawa anda boleh lakukannya dalam masa sehari. Bidaah ini dibayar siarannya.

Tuesday, December 6, 2011

Kala Jengking vs Ketam

Scorpio CancerThe scorpio cancer couple is one of the luckiest people :) What could be better than a scorpio and cancer compatibility? Here comes two really emotionally intense people, ready to give everything out for love. These people take love seriously and they find the biggest comfort, security and lots of romantic spark when they come together. They are looking for long term relationships and they have found it, finally! You’re both highly emotional, passionate, intuitive, empathetic, very possessive, very loyal, and will make the other feel more loved, than in any other combination possible in zodiac.

There’s an amazing mystery in these people coming together. One can say they’re sooner and later destined to meet once they have some good karma stored up! By the grace of 5-9 sun sign pattern, they are blessed to have a magnetized aura for each other, they could really feel it when they’re in close proximity. Scorpio cancer love match is one of those few matches which have the highest possibility of having a soul mate type relationship. :)

[For personalized and accurate prediction, Click here to get astrology compatibility report]

Whats your take on Scorpio Cancer Relationships?

View Results

scorpio and cancer compatibility ratings

Compatibility: 5

Communication: 5

Sexual chemistry: 5

Ratings are out of 5

Cancer Scorpio Love Match

Compatibility for cancer the sign and Scorpio love relationship will be full of passion and romance. Taking decisions from heart is what they’ll do. The best way to describe these two very compatible water sign characters is to say, “Get ready to sink or swim!” Cancer Scorpio love relationship possess a tidal wave portion of emotional depth. If they are un-evolved, they’ll be crippling along the stream taking each other to the great depths of various addictions and away from spiritual growth, while the evolved ones would be sailing smoothly. The evolved ones would be like being children forever and exploring the world with innocence, excitement, fun and faith in the greater good of the world! The loony humor of the cancer can help scorpio take the rough edge out while the scorpio loving a cancer can help cancer gain confidence and get secured from within. It doesn’t matter what they do, they’ll always love each other.

The only minor problem would be Scorpio’s need of space which can trigger the clinginess of the cancer, this does not have much higher impact once the trust is developed. There could be problems related to money because the cancer wants to play it safe with money matters, while the scorpios need to risk it and earn more. Though there are too many good aspects to counter it. The gift of trust can be easily given by the cancer, only to a scorpio. And the gift of forgiveness never given by the scorpio to anyone else, would be easily given to cancer during any fight. A cancer can understand the scorpion’s mask of expression and a scorpio can dwell deeper into a cancer and find compassion, sensitivity and need of security.