Wednesday, February 6, 2013

Rogol Kekasih : Pun Boleh? Bila Gatpun Bertemu Gatbur

Gatpun ialah kependekan perkataan yang berasal dari dua perkataan iaitu GATAL PUNAI. Oleh kerana gatpun menyerang manusia tidak mengira pantat pangkat dan kedudukan, maka hebohlah kisah terbaru, terhangit lagi separa sensasi tentang seorang artis yang ditahan kerana merogol teman wanitanya.

Itulah dia. Pusaka keturunan lanun manakah yang menjadi haemoglobin yang mengalir di dalam darahnya. Cewah. Haemoglobin tu binatang apa, me nahi lah tahu. Tapi itulah agaknya yang mendorong si jantan melampiaskan gatpun dirinya ke atas si teman wanita.

Khabarnya, mai dekat sikit. Khabarnya, arwah orang baik-baik. Eh. Bukan itu. Khabarnya, si teman wanita ke rumah si suspek ketika keluarga si suspek tiada di rumah. Jalang juga itu.

Akibatnya, suspek mengambil kesempatan, atau mengambil mana yang sempat ke atas teman wanitanya yang gatbur. Gatbur itu pula kependekan dari dua perkataan iaitu GATAL BURIT.

Mangsa (lah sangat) dikatakan tidak mampu melawan kerana takut dicederakan oleh suspek. Alasan gatbur memang selalunya macam tu. Sebab sebagai seorang yang bermoral lagi berpendidikan, maruah diri dipertahankan seperti manapun tanpa mengira apa yang bakal menimpa.

Si gatpun sudah tentulah mengenali si gatbur. Begitu juga si gatbur juga pasti mengenali si gatpun. Bukanlah si gatpun itu seorang yang tidak dikenali yang memangsai si dara-dara.

Jangan-jangan, si gatbur telah mendatangkan ghairah kepada si gatpun lalu si gatpun tidak dapat mengawal nafsu lanunnya.

Akhirnya, si gatpun tertangkap kerana merogol teman wanita sendiri. Hahaha. Tetapi, si gatbur harus ingat, betapa dia juga bertanggungjawab menghasilkan skenario rogol merogol itu.

Si gatpun dikatakan juara sebuah program realiti tahun 2010. Cer teka siapa.

Tuesday, February 5, 2013

Facebook Bakal Lancarkan Applikasi Mengesan Lokasi Pengguna


San Francisco - Keseriusan Facebook dalam memaksimalkan applikasi mobile dapat dilihat dari sejumlah applikasi baru yang sedang dimajukan. Baru-baru ini, raksasa jejaring sosial tersebut telah memajukan applikasi telefon pintar yang mampu mengesan lokasi pengguna.

Berdasarkan sumber dalaman Facebook,  applikasi ini dijadualkan akan dilancar pada pertengahan Mac. Fungsinya ialah untuk membantu pengguna mencari rakan yang lokasinya dekat dengan lokasi si pengguna tersebut.

"Applikasi ini kelak akan beroperasi meskipun ketika program tidak dibuka di telefon ", ujar sumber tersebut di Bloomberg, Selasa 5 Februari 2012.

Seperti yang diketahui, Facebook cukup rajin menambah feature di Facebook mobile. Ini dibuat bagi meningkatkan keuntungan dari jumlah pengguna yang besar yang mengakses lamannya dari dimensi mudah alih seperti telefon pintar dan tablet.

Applikasi pengesan ini turut akan membantu Facebook dalam kempen pengiklanan kliennya berdasarkan lokasi dan kebiasaan harian para penggunannya.

Namun, Facebook terpaksa meyakinkan pihak-pihak berkaitan bahawa aplikasi ini selamat kerana ia berkaitan dengan privasi dan besar kemungkinan applikasi ini akan menerima kritikan hebat.

Seperti diketahui, beberapa pihak di Amerika Syarikat dan Eropah sebelum ini telah menegur Facebook berhubung masalah privasi dengan kecaman bahawa Facebook tidak cukup bijak menyimpan data pengguna  walaupun dalam mode private.