Friday, September 3, 2010

Seberapa Laju ETS Itu?



Paling tinggi pun 146 km/j seperti tercatat pada maklumat GPS.Jika dulu, jika naik keretapi anda akan dihidangkan dengan hingar perbualan bahasa Tamil. Sekarang zaman dah berubah. Anda akan dihidangkan dengan hingar perbualan bahasa Cina! Haha.

Wednesday, September 1, 2010

Electric Train System ETS Beroperasi Mulai 12.08.2010

Electric Train System atau ETS, keretapi laju yang bergerak sehingga maksimum 146 km/j, memulakan operasi Ipoh -Seremban dan Seremban -Ipoh pada 12 Ogos 2010. Mula kepada projek ini ialah pada suatu hari di hari apa taktau, kerja mengambil alih tanah mula dibuat 10 tahun lalu. Cuma selepas 10 tahun, tren ini mula beroperasi. Perjalanan Ipoh - Kuala Lumpur mengambil masa 2 jam manakala Ipoh - Seremban mengambil masa 3 jam.

Perjalanan keretapi laju ini agak terbatas di rangkaian laluan Rawang - Seremban kerana keadaan rel yang uzur dan asas rel yang berusia 15 tahun. Pecutan ETS hanya dapat dirasakan di laluan Ipoh hingga Rawang yang mempunyai landasan yang kukuh, moden dan lancar.

ETS mengenakan tambang promosi Ipoh - Kuala Lumpur dengan harga RM30. Harga selepas promosi dipercayai sekitar RM45.

Seharusnya KTMB mengekalkan kadar tambang promosi tersebut menjadi kadar tambang tetap kerana ini mampu menenggelamkan 'sistem kasta' yang cuba dihidupkan semula dalam pengangkutan keretapi.

Stesen keretapi Ipoh semakin semak dengan kenderaan sempena hidupnya ETS


Kaunter ETS di dalam stesen.


ETS yang menunggu masa untuk pecut dari platform 2, Stesen Keretapi Ipoh


Sekali pandang macam KTM Komuter went refurbishment..


Dua kali pandang, kau memang hensem..


Air-cond ETS sangat sejok. Bawa pakaian musim sejok anda..


Non ado sambutan?


Ada TV, tapi promo ETS je. Nak promo kat TV3 la.. Baru orang tau..


Tempat duduk yang dekat-dekat macam Nadi Putra pun ader..


Bersih (baru) .. Luas (tak ramai orang) .. dan Selesa (tak jugak..nyonya bising..)

P/S : Makin ramai orang Cina naik keretapi. Jadi, hentikanlah mengaitkan keretapi dengan filem Hindi dan Tamil.

Malam Merdeka @ Genting Highlands

Malam merdeka melmarin, aku balik kerja jam 5.45 petang. Aszemil dan Arif Shukor ngajak berbuka bersama. Lokasi : Rumah Arif, Pandan Indah. Tiba-tiba Ebo membuat panggilan supaya membantunya untuk memilotkan keretanya ke Genting Highlands. Mampuih. Pakai kereta tak tahu jalan lebih hina dari takder kereta tahu jalan.

Maka sidang berbuka di rumah Arif selesai jam 8.00 apabila aku memohon mengundur diri sementara Ebo telah tiba di Pandan Indah dari Puncak Perdana. Kemudian aku memandu Ebo ke Taman Seri Merdeka dan kereta comelku berjaya aku parking, demi untuk melanyak sebuah MyVi baru, plat AHE 749, menghambat binatang itu menaiki bukit.

Sampai di sana, kami melepak di Theme Park Hotel, bilik 5215. Malangnya, satu dari dua kereta konvoi Ipoh yang menjadi punca kami ke Genting telah berlanggar di Batang Kali. Akibatnya, aku terpaksalah melayan fefukis mereka dan pada pandangan mata umum, aku seperti punya cewek menikmati bunga api yang berdam. Hehehe.

Esoknya, pelancong dari Ipoh melawat Snow World manakala aku si pemandu pelancong pula bertarung dalam perlawanan snooker dengan seorang polis bantuan belagak di sana dan dengan bangganya diumumkan, akulah pemenang perlawanan itu.





Mil menyiapkan air tebu yang baru diperah olehnya.


Seorang jejaka botak sedang posing poyo je..


Malaysia next Teresa Kok and her dad..


The small Chinese girl in pic above this one is the only living creature with national flag..


Soon, Merdeka is fireworks exhibition..


And kids will wait for Merdeka to see fireworks...



And the flash tarnish the dark sky...




Dan melakar keindahan mainan api dan belerang...



Hotel tempat kami menginap...