Friday, March 25, 2011

Hot! Lady Gaga Seru Pepondan Malaysia Protes!

Mar 24, 8:54 AM EDT

Lady Gaga urges young Malaysians to protest radio garbling of gay lyrics in 'Born This Way'


KUALA LUMPUR, Malaysia (AP) -- Lady Gaga has urged young Malaysians to protest the censorship of lyrics in her hit song that encourage acceptance of gays.

The Associated Press reported last week that radio stations in Muslim-majority Malaysia were playing edited versions of "Born This Way" that use garble to replace the lyrics: "No matter gay, straight or bi, lesbian, transgendered life, I'm on the right track, baby."

Lady Gaga criticized the censorship during a visit Tuesday to Google company headquarters in Mountain View, California.

"What I would say is for all the young people in Malaysia that want those words to be played on the radio, it is your job and it is your duty as young people to have your voices heard," the pop star said in an interview that was posted on YouTube.

"You must do everything that you can if you want to be liberated by your society. You must call, you must not stop, you must protest peaceably," she added.

Broadcasters have said they are being cautious with Lady Gaga's song because Malaysia's government forbids offensive content. They risk fines of up to 50,000 ringgit ($16,000) and other penalties for breaking the rules.

Malaysian gay rights advocates complain that the censorship is part of discrimination they face in everyday life.

Wah. Sudah pasti terkemut-kemut walaupun kembang jubs jubs para pepondan di Malaysia apabila ratu mereka, Lady Gaga telah membuat seruan terbuka seperti yang dipetik dari Assosiated Press ini. Bukan hal kecik anak yer. Bahkan anak Krakatau pun lebih kecil dari hal ini bagi mereka.

Maka akan berlakulah revolusi ala Mesir, Tunisia dan Mesir di bumi Malaysia. Tetapi bukan sebab menumbangkan pemerintah yang lama berkuasa. Tetapi sebab mendesak gay diterima secara terbuka seperti yang diseru oleh Lady Gaga.

Perlu diingat, 99.9% populasi lelaki sungsang di Malaysia adalah fan berat Lady Gaga. Awas! Huahaha.

Macam-macam ado. Itu pun nak jadi hal Gagak Putih seekor ni. Mana ada orang nak dengar lagu kau kat radio nok. Orang dengar melalui download free internet, disko-disko dan tersebar melalui bluetooth-bluetooth. Yang kau kecoh pasal larangan rasmi pentadbir negara tu apahal.

Pentadbir negara ni tak korek buang gegendang telinga pun sesiapa yang dengar lagu kau original version. Nampaknya nok, ko rasa ko rugi kan? Hahaha.

Lady Gaga, kata you " DONT BE A DRAG JUST BE A QUEEN"
I kata, "DONT BE A BRAG JUST BE A KING"
Boley?

Thursday, March 24, 2011

Sorry Seems To Be The Cheapest Word

Kisahnya bermula awal tahun ni.. tak ler lama sangat.. tapi kalau untuk kaum lalat, dah masuk generasi keempat la kot.. Ada la seseorang, nama dia A (bukan nama sebenar). Kisahnya si A baru break off dengan kekasihnya B (bukan nama sebenar)...

Lalu si A pun dok temenyih-menyih kat aku mengetahui yang sebelum itu aku ada menunjukkan minat kepada si A. Itu pun lama dah. Zaman tok kadok. "Tahun Gajah" bak kata orang asli.

Alkisah, semasa chat tu, aku pun cakap ler kat si A yang aku kalau balik ke Ipoh, tak bertemu pun kawan-kawan sejenis... Yer lah... dalam keadaan mak aku yang tak berapa sihat tu.. lebih baik la aku tumpukan kat mak aku sendiri kan..

Kawan-kawan bukan mendoakan aku di tikar sembahyang kan?... Habis pun dia sebut 'aku doakan kau bla bla bla..' .. Tang mane bila doa tu dipanjatkan ke hadrat Ilahi pun aku taktau.. Yer kan ajer la, ye tak?

Masa chat tu.. fikiran aku kat mak aku yang patah kaki tu... Nak balik Ipoh.. tapi ada kerja.. tapi nak balik.. cincai kira macam tu la fikiran aku time tu. Dengan biadapnya si A menyebut " mesti jumpa skandal ni.."

Menyirap la aku kan. Padahal aku bukanlah sensitif sangat pun. Cuma tak kena masa je. Dah la kita tengah kusut, dia boleh pulak cucuh api kat janggut kita kan. Dah la time tu hidup ala-ala frustasi tidak berteman. Hampa gitu. Dituduh pulak berskandal mandal. Aku pun terus ignore dia. Berbakul-bakul lah sorry yang aku dapat dari dia.

Kalau dulu aku nak kat dia, itu cerita dulu la kan. Sekali air bah, sekali pasir berubah. Dua kali bah, dua kali la berubah. Tiga kali bah, tiga kali la... eh berapa banyak la..

Masa A bercinta dengan B habis ditayangnya laki dia kat FB. Jodoh dia, kehendak dia, lantak la dia. Sikit pun tak heran. Itu kan adat manusia.

Bila dah break off, cepat pulak dia tercari-cari kita.

Nak jadi cerita, lepas sebulan aku ignore dia, aku pun bertemu dengan F (memang nama sebenar)... hati aku terpaut dengan hati budi dia.. attitude dia terhadap aku.. dan penerimaan dia ke atas aku seadanya.. (sambil background music lagu I Could Not Ask For More - Edwin McCain 1998).. Gitu

Selepas 3 minggu dengan F, hubungan kami semakin kukuh. Tiba-tiba, malam tadi, A menyapa lagi di FB Chat. Kali ni biarlah aku jelaskan segala-galanya. Aku kini sudah buat pilihan yang jelas. Cukup-cukuplah dengan usaha yang ingin dicuba.

Tiba-tiba, A marah-marah lepas dengar cerita aku. Sangka dia, aku saja je berkata bidaah. Katanya.. "Tiba-tiba je ada bf. Kenapa tak bagitau pun sebelum ni." Katanya lagi, abang-abang semua sama. Menghampakan. Menipu dan suka elakkan diri. ... Dia pun menyamakan aku dengan ex-bf dia yang lari ntah ikut laki mana taktau...

Kepala hotel dia lah. Dia siapa? Kenapa aku nak kena bagitau dia? Kenapa dia feeling-feeling melampau? Ada apa dengan fius mu?

Aku pun jawab dengan sopan.. Gini jawab aku.. "Fuck u. Jangan samakan aku dengan xbf ko. Dah la ko. Jangan sembang ngan aku lagi. Buat sakit hati je."

Lalu aku pun remove dia dari friendlist FB. Kemudian dia hantar mesej minta maaf. Maaf lagi dan lagi dan lagi. Berapa banyak maaf lah. Murahnya maaf kau. Lepas tu aku tak tau nak buat apa lagi lalu aku hantar mesej gambar aku dengan F. Pueh hati. Dia kemudian senyap terus.

Patut la bf dia lari. Menakutkan.

Tuesday, March 22, 2011

EKUINOKS? APE KEBENDENYE TU?

(Baca ikut lenggok Usop Wheelchair)

Ekuinoks? Apa tu? Awak tak pernah dengor pun... Noks Equine Park ke? Bukan... Itulah kedudukan matahari tegak atas kepala tanpa bayang di Khatulistiwa.....

Equinoks tu kan noks, eh sasul.. Equinoks itu boleh membuatkan telur berdiri..... Hah?? Kaum lelaki perlu berhati-hati ker?? Tidak perlu....

Telur jika diimbang atas meja.... tepat 1 minit sebelum Zohor... mampu berdiri kerana graviti tegak ini mewujudkan medan tertentu antara graviti bumi dan graviti matahari...

Ia berlaku di Khatulistiwa.. setiap 2 kali setahun.... iaitu, pada 20 Mac... dan juga 22 September.. setiap tahun..

Matahari mengembara ke Utara dan melintasi tegak di atas Kuala Lumpur tercinta satu minit sebelum Zohor setiap 29 Mac sepanjang zaman.

Ia kemudian.. mencapai Garisan Sartan yang terletak di 23.4 ° Utara.... yang merupakan titik U-turn nya... pada 21 Jun..

Selepas itu.. matahari pun mula mengembara ke Selatan.. Matahari akan melintasi Kuala Lumpur tercinta semula pada 14 September setiap tahun..

Kira-kira itu.. berdasarkan kepada kedudukan rawak Kuala Lumpur di atas gari lintang 2° Utara.

Dan... setiap kali berlakunya Ekuinoks, hujan akan turun dengan lebih kerap lagi... melebihi hari-hari biasa... seperti contoh.. pagi ini... dan saya masih di rumah... menunggu hujan berhenti .. untuk pergi kerja..

Untuk bacaan lanjut sila Google sendiri.. Tak kuase awok ncriter..


Nampak benor nipunyer si Usop ni.. Bumi yang menyenget.. masa bile pulak matahari bergerak-gerak..

Monday, March 21, 2011

Berita Kematian Sahabat Yang Terlewat 8 Bulan

Hari ni, 21 mac, terpampang di FB aku, birthday Munin atau nama betulnya Ahmad Taizudin. Aku terkesan sekejap lah. Sebab aku dah lama tak nampak dia komen di wall aku atau like di status-status aku seperti biasa pada satu ketika dulu.

Munin dah remove aku ke? Tapi kenapa pulak birthday dia ada kat FB aku? Aku klik profile dia, aku ternampak beberapa kawan dia menyebut Al-Fatihah.

Ya Allah. Munin dan meninggal 8 bulan lepas. Aku langsung tak tau. Sebak aku dengan berita lambat ni.

Kali terakhir aku terserempak dengan Munin sekitar awal tahun lepas. Dia semakin kurus. Aku tanya kat dia, kenapa dah makin kurus. Dah tak sasa macam dulu. Dia kata, dia diet. Aku yer kan ajer.

Dan dia sempat cakap, "lepas ni tak jumpa dah. nak balik Sarawak, kerja kat sana,". Dan lepas dari tu, dia bagaikan insan misteri yang muncul sekadar di FB dan akhirnya terus hilang begitu sahaja tanpa disedari kerana sibuknya kehidupan ini.

Semoga Munin a.k.a Ahmad Taizudin akan diberikan hitungan hisab yang terbaik di hari pembalasan kelak dan kepada mereka yang mengenalinya, sedekahkanlah Al-Fatihah buatnya, walaupun kita di sini lambat untuk mengetahuinya.

p/s : Gambar bertarikh 27 Julai 2008

Kadang-kadang

Kadang-kadang, kita bencikan kesunyian. Kadang-kadang, kita rindukan kesunyian. Kadang-kadang, kita gembira kerana persahabatan. Kadang-kadang, kita terluka demi persahabatan. Kadang-kadang, kita seronok bila dikenali. Kadang-kadang, kita terbatas sebab dikenali.

Begitulah adakalanya kita dimainkan oleh perasaan kita sendiri. Bila kita cuba membawa sebuah kenyataan yang kita sendiri ragu-ragu akan buruk-baiknya kepada diri kita sendiri.

Ibarat perhiasan-perhiasan indah tanpa peragawati memperagakan keindahan tersebut, ianya tampak hanya seperti bahan pameran intan permata yang sekadar pengisi ruang sebuah kotak kaca.

Ibarat Guthrie Highway yang mempunyai banyak lorong tol, cuma satu sahaja yang dibuka kerana kurangnya kenderaan melaluinya pada satu-satu masa.

Ibarat ketiadaan seutas wayar penyambung amplifier kepada sebuah mixer, seluruh disko tidak berguna lagi.

Begitulah diibaratkan dengan tubuh badan yang mempunyai reaksi berbeza-beza terhadap hasil pemikiran manusia pada satu-satu masa. Keterbatasan adalah satu igauan kepada tubuh badan yang datangnya dari minda kita.

Kadang-kadang, kita berdiri sewaktu orang lain berlari. Kadang-kadang, kita duduk semasa orang lain berdiri. Kadang-kadang, kita hidup ketika yang lain mati. Kadang-kadang, kita merepek sedang orang lain memerhati.Kan? Paktam.. kadang-kadang...

Sunday, March 20, 2011

Benarkah Supermoon Tidak Mengakibatkan Gempa Bumi?


Anda dimaklumkan Supermoon tidak mendatangkan bencana? Bagaimana pula dengan bukti ini? Imej dari IRIS ini saya dapatkan jam 5 pagi 20/3/2011 ketika bulan telah condong bawah 45 darjah ke barat.

Gelungan merah menunjukkan gempa bumi yang telah berlaku dalam tempoh 24 jam. Terdapat 5 gempa bumi telah terjadi di kawasan Asia Tenggara dalam tempoh kurang 24 jam dan kebanyakannya berlaku dengan skala yang kecil dan kurang membahayakan.

Bermula dengan gempa 5.2 skala Richter di Taiwan jam 7.34 pagi, 4.6 skala Richter di Mindanao jam 8.36 pagi, selatan Jawa dengan gegaran 4.5 skala Richter pada jam 9.16 pagi, pulau Nias di Sumatera pada jam 10.33 pagi dengan kekuatan 5.2 skala Richter dan setakat ini berakhir di pulau Andaman yang berlaku pada jam 8.42 malam tadi dengan kekuatan 4.8 pada skala Richter.

Ia membentuk kejadian gempa yang berturutan membentuk lingkaran mengelilingi tanah air. Mujurlah kuasa gempa ini agak kecil tetapi perlu dimaklumkan bahawa : TIDAK PERNAH TERJADI BANYAK GEMPA DALAM TEMPOH 24 JAM DI RANTAU INI seperti apa yang dilihat semalam.