Wednesday, November 30, 2016

Fakta & Tips Hasil Hong Kong Trip 18 - 21 Nov 2016

FAKTA :

Penduduk Hong Kong seramai 7 juta. Luasnya 1070 km². Tapi 70% kawasan tidak dihuni. Maka kepadatan sebenar penduduk kawasan dibangunkan mencapai 21,000 orang bagi setiap kilometer persegi.

Selain wang $10, wang kertas Hong Kong dicetak oleh 3 bank berbeza. HSBC, Bank of China dan Standard Chartered Bank.

Penduduk Hong Kong rata-ratanya kasar tutur kata, kurang mesra pelancong, stress dan mudah marah dengan hal remeh seperti laluan terhalang bagasi etc.

Hong Kong merupakan kota paling mahal di dunia untuk didiami para ekspatriat bagi tahun 2016.

Kumpulan samseng jalanan yang terkenal di Hong Kong ialah keturunan Nepal warga Hong Kong.

Tiada cop imigresen di pasport bagi ketibaan dan pelepasan di kaunter imigresen Hong Kong. Pelawat diberi slip kecil sebesar stem sebagai izin masuk bagi lawatan sosial yang tidak dikutip kembali.

Harga nasi dan satu lauk yang halal berharga antara $40 hingga $60.
TIPS :

Menaiki bas S1 ke Tung Chung dan menyambung perjalanan dengan MTR adalah opsyen paling murah dari Airport ke pusat kota.

Jangan memesan bilik di hotel-hotel beralamat Chungking Mansion yang menawarkan potongan harga yang menggiurkan. Anda terdedah kepada manipulasi harga semasa ketika daftar masuk.

Beli tiket untuk tempat-tempat tarikan di atas talian sebelum berlepas ke Hong Kong.

Pada hari Sabtu dan Ahad, terdapat amah Indonesia yang bercuti menjual nasi berlauk dengan harga $20 sebungkus.

Tambang Tramways ditetapkan pada $2.30 sehala. Naiki sejauh mana sepuas hati bagi melihat lebih lagi lanskap pulau Hong Kong.

Hotel-hotel selesa dan tidak begitu mahal boleh di dapati di kawasan Mongkok dan Yau Ma Tei di Kowloon City dan Causeway Bay di Pulau Hong Kong.

Naiki The Peak pada pukul 4:30 petang dan turun pada pukul 7:00 petang. Anda dapat menikmati pemandangan Hong Kong pada waktu siang dan pada waktu malam.

No comments:

Post a Comment