Tuesday, July 27, 2010

Mabul Island, Semporna, Sabah

Kejernihan bak kristal air di perairan Mabul. Pulau Mabul terletak di atas pelantar yang dikelilingi curam ke dasar lautan yang agak dalam. Ini membuatkan pantainya tidak berombak!


Pelantar Mabul. Pulau nye cenonet jer. Pelantar yang tenggelam tu menghasilkan kawasan yang snorkeling yang indah.

Penginapan Uncle Chang. Day trip RM100 ada makan pagi, tengahari dan petang. Tidur sana, tambah RM60 semalam. Terdapat bilik untuk 4 orang dan bilik untuk 2 orang.

Uncle Chang yang bertocang tu dengan kakitangannya menyanyikan lagu dan bertepuk tangan menyambut kedatangan kami. Haha. Special.


Penginapan Uncle Chang.


Rumah orang-orang kampung.

Gambar ikan ni aku ambik dari atas pelantar lorong yang menghubungkan rumah ke rumah. Sepanjang jari ke siku jugak binatang tuh.


Rumpai laut yang banyak di sini menghijaukan perairan jernih Mabul.


Masjid Pulau Mabul.


Penduduk Mabul menyertai 4th Mabul Clean Day 2010, 25 Julai - 31 Julai.


Di sinilah kampung halaman Patrick sebelum dia dihalau ke Bikini Bottom kerana kevuduhannya.

ABC mangga RM2.50

Gerai yang menjual ABC mangga tepi masjid.

Gerai yang menjual ABC mangga tepi masjid.

Balik ke Uncle Chang, rilek-rilek. Pintu masuk ke Penginapan Uncle Chang dari kampung.

Pemandangan arah barat daya. Yang warna biru gelap itu adalah hujung pelantar Mabul dengan tebing menjunam ke laut yang cukup dalam.

Pemandangan tanah besar Sabah dari Mabul.

Kedai Kak Neng yang handal berbahasa Inggeris.

Tu dia. Daifnya. Datuk Shafie Apdal, tolong bagi signboard yang proper.

Mee Goreng Ayam kedai Kak Neng.

Angin mula bertiup kencang di Pulau Mabul.

Disusuli hujan yang amat lebat mewarnai buffet line Uncle Chang untuk makan tengahari.

Cuaca kembali cerah selepas hujan lebih sejam.

Mabul memang penuh dengan tapak sleman.

Kampung penduduk Mabul sebelah timur.

Anak-anak Mabul bermain bola di tengah rembang di kawasan lapang tengah-tengah pulau.

Kelas pengajian Al-Quran untuk kanak-kanak di pulau ini.

Paip air berselirat di atas tanah di pulau ini. Air diperolehi dengan mengepam telaga-telaga yang digali ditengah-tengah pulau.

Nyiur melambai-lambai disusuli angin berbahang yang membuatkan aku nak demam.

Kemudian, kami meninggalkan Mabul.

Pemandangan pekan Semporna dari laut.

Pemandangan Pulau Bum-Bum dari perairan pekan Semporna.

Pemandangan pekan Semporna dari laut.


Jeti Jabatan Marin Semporna. Jeti ini bakal dibuka nanti dan semua pejabat agensi pelancongan laut akan tertempek di sini. Terletak berhampiran balai polis Semporna.

No comments:

Post a Comment