Saturday, December 4, 2010

Minyak Naik? Jom Bakar Kelambu!

Jika minyak Thailand paling murah RM3.20 itupun hanya sesuai untuk mesin rumput, bagaimana pula dengan harga Teh O Ais boleh berharga 10 Baht sahaja? Masih adakah kedai, hatta gerai tepi longkang hanyir di negara ini menjual Teh O Ais dengan harga RM1.05 ? Gula nya 23 Baht atau RM 2.44 sekilo!!!! Petrol 95 nya 32 Baht RM3.46 seliter !!!!!!

Di Indonesia, Teh O Ais, atau Teh Manis Dingin berharga Rp3000 atau RM1.04 dengan gula pasir sekilo di sana telah mencecah Rp9500 iaitu RM3.14 !! Harga petrol jenis RON95 di sana sekitar Rp5500 per liter atau RM1.92 !!!

Cukuplah contoh itu, dihuraikan contoh harga makanan, negara ini patut malu.

Sebenarnya yang tak kena dalam negara ini ialah golongan peniaga! Tak ke betul? Tetapi setiap kali bahan asas meningkat, rakyat yang tuli dan buta akan menyalahkan kerajaan. Sedang Thailand dan Indonesia mereka buat tak nampak, apatah lagi di persada OPEC.

Ini bermakna mereka mahu kerajaan mengawal cara hidup mereka. Ini bermakna mereka merasa bahawa mereka terencat dalam mengawal cara hidup mereka sendiri!

Ayuhlah kita yang terencat-terencat ni, bakar kelambu! Nyamuk banyak sangat!

Friday, December 3, 2010

Perodua Bezza? Cantik Ke?

Inilah kereta masa depan keluaran Perodua yang entah bila akan dilancarkan. Perodua Bezza yang dipetik dari Paul Tan, pada KL International Motorshow. Rupanya agak hodok dari depan, tetapi agak menarik dari tepi. Apapun, tengok sajalah dulu. Myvi dulupun dikategorikan antara kereta terburuk, tetapi dihadap hari-hari, menjadi cantik pula hingga menjadi kenderaan paling laris di Malaysia. Konsep pintu belakang yang berbeza juga menarik perhatian.

Mormon Memuja Semenanjung Malaysia?

Mormonisme diasaskan oleh Joseph Smith Jr berdasarkan Book of Mormon tulisannya pada tahun 1830. Joseph mengajar doktrin keagamaan yang meluas meliputi teori-teori sains dan politik, menolak konsep Trinity dan mencipta takrif kebertigaan Tuhan mengikut fahaman sendiri serta menubuhkan gerakan Latter Day Saint. Dia dianggap menerima wahyu terus dari Jibril oleh pengikutnya. Menurut penganalisis Barat, ajarannya yang hampir sama dengan Islam antaranya :

1. Mengamalkan poligami (kemudiannya dibatalkan)
2. Mempercayai dan menjalani ibadah puasa.
3. Menekankan kepentingan institusi kekeluargaan.
4. Mempercayai Injil telah diubah dari asalnya.
5. Mengamalkan wuduk sebelum beribadat.
6. Mengharamkan arak, judi, homoseksual dan biseksual.
7. Mempercayai azab neraka mengikut perbuatan.
8. Tidak menyembah nabi sendiri (Joseph Smith 'nabi' mereka)
9. Menjalankan dakwah ke atas golongan atheist.
10.Mengamalkan zakat dan membantu fakir.

Pun begitu, Mormon masih menganggap diri mereka Kristian. Kristian yang menghidupkan semula ajaran tua yang mereka berpendapat merupakan agama yang asli, yang dianuti oleh semua para nabi.

Book of Mormon pula menceritakan tentang tempat "tanah yang dijanjikan" atau Land of Promise yang sentiasa diperdebatkan. Menurut buku itu, Land of Promise terletak di kawasan yang hampir dikelilingi air keseluruhannya.

Maka berkaji-kajianlah penegak Mormon mencari tanah yang dijanjikan dan akhir-akhir ini, mereka yakin bahawa tanah tersebut ialah Semenanjung Malaysia, sesuai dengan ciri jarak tempoh dan lokasi seperti terbayang dalam kitab berkait.

Di negara ini, melalui dasar bebas beragama dan kesedaran pendakwah Mormon tentang larangan ke atas sebarang usaha menyebarkan fahaman mereka ke atas Islam, kita dapat melihat pendakwah mormon yang sentiasa berpakaian kemas dan kebanyakannya bangsa kulit putih, selalu berdakwah kepada orang-orang Cina dan India di tempat-tempat awam di negara ini.

Hakikatnya mereka bukanlah untuk kita berasa fobia atau apa-apa. Cuma Mormon tetap tidak diiktiraf sebagai anutan yang betul oleh Islam. Soalnya, seberapa kuat pegangan dan pengetahuan tentang Islam pada minda anak-anak Islam di Malaysia?

Fahaman Mormon yang mempercayai orang Melayu merupakan genetik bangsa purba yang diceritakan melalui buku-buku yang meriwayatkan tentang bangsa yang dihantar ke tanah yang dijanjikan beribu-ribu tahun lalu mungkin dengan mudah meresapi pemikiran bangsa. Sebuah blog menceritakan kupasan ini dengan penuh olahan menarik.

Mormon merupakan ajaran mesra, tidak kasar, halus, bersopan, tajam berfikir dan terus mengkaji. Walaubagaimanapun, kajian mereka hakikatnya telah dihuraikan Islam dan dengan didikan agama yang betul, tidak ada apa yang dikhuatirkan oleh orang Islam.

Cuma lokasi Land of Promise itu menyentak jiwa dengan rasa bahawa, amat berat tanggungjawab umat Islam hari ini untuk memelihara akidah anak cucu mereka di masa depan.

Malangnya, Melayu hari ini terus hanyut dan membiarkan akidah tauhid terhakis dan ada juga yang telah hilang kemantapan akidah, kemaruk wang, memeluk Mormonisme kerana 'diberi zakat'. Salah siapa?

Thursday, December 2, 2010

Proton Tuah Konsep! Merembes Juga!

Wah. Dah puas menjamah hati dengan Toyota Etios ? Hehe. Marilah berbalik ke dunia nyata. Kali ini anda dihidangkan dengan kereta terbaru Proton Tuah. Kereta konsep yang katanya akan menggantikan Persona di masa depan. Masa depan? Tahun bila la? Konsep ini datang dalam beberapa model siri Pahlawan yang akan datang dengan nama Tuah, Jebat, Kasturi, Lekir, Lekiu. Gamaknya. Cerita lebih-lebih teman takde. Gambar lebih-lebih teman ade. Gambar dicedok dari Paul Tan. Yang penting harganya tetap akan membuatkan kita menjenguk kereta import. Kalau murah teman suka! Sebab designnya boleh tahan merangsang nafsu. Boleh becak woh.


Toyota Lancarkan Etios! Paling Murah Pernah Terhasil!

Giler babi lah macam ni. Toyota baru melancarkan kereta termurahnya di India. Toyota Etios. Dan tentunya kita mahukan kemurahan kereta tersebut kekal jika ia memasuki pasaran tanahair! Soalnya bolehkah ia masuk? Jika masuk, apakah ia semurah itu?

Teman sokong pemerintah negara ni 99%. 1% yang teman tak sokong ialah berkait harga kereta!

Kereta sedan yang murah ini dijual mulai dari 496,000 - 686,500 rupee atau sekitar RM34,480 hingga RM47,730 ! Lebih kurang harga SAGA!

Toyota menyediakan 6 pilihan warna iaitu Harmony Beige, Vermillion Red, Serene Bluish Silver, Symphony Silver, putih dan hitam seperti seperti yang dipetik dari web rasmi Toyota,hari ini, Khamis 2 Dis 2010.

Etios berkuasa enjin 1.5 liter mampu menjana sehingga 80 kuasa kuda. Toyota merancang untuk melancarkan Etios versi hatchback. Toyota berjanji akan mula memasarkannya pada April 2011.

Etios sebagai kereta entry level di India. Dengan design yang menarik, Etios dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan seperti ABS, EBD dan SRS airbag (untuk pemandu dan penumpang).

Berat kereta tersebut hanya 890 kg. Maka ia akan menggunakan bahan bakar efisien untuk pemanduan dalam bandar.

Proses memajukan Toyota Etios yang memakan masa 5 tahun dan telah diuji 200,000 km dengan melibatkan jurutera India. Sebelum ini, Toyota sudah mempamerkan versi prototype Etios di India Motor Show awal tahun ini.

Apakah Toyota Etios akan tiba dinegara ini? Apakah harganya semurah itu? Jika mahal, baik tak usah. Buat sakit hati jer.Wednesday, December 1, 2010

Over-Confident Gol Pertama? Atau Nak Kapas Sumbat Telinga?

VIVAnews - Indonesia berhasil menghancurkan Malaysia 5-1 di penyisihan Grup A Piala AFF di Stadion Utama Gelora Bung Karno (SUGBK), Rabu 1 Desember 2010. Dengan hasil ini, Indonesia sementara memuncaki Grup A.

Merah Putih untuk sementara memimpin Grup A dengan poin sempurna, 3, setelah di pertandingan sebelumnya, Thailand hanya mampu bermain imbang 2-2 dengan Laos. Sedangkan Malaysia harus rela menghuni juru kunci.

Meski tampil agresif sejak menit pertama, namun tim besutan Alfred Riedl sempat dikejutkan dengan gol Malaysia pada menit 18 lewat aksi penyerangnya Norshahrul Idlan Bin Talaha.

Norshahrul mendapatkan umpan jauh dari Mohd Safee Bin Mohd Sali yang melihat posisi Norshahrul lebih bebas di antara dua bek Indonesia, Zulkifli Syukur dan Hamka Hamzah. Tanpa kesulitan Norshahrul menjebol gawang Markus.

Namun keunggulan Malaysia tak bertahan lama. Pada menit 22, Indonesia berhasil menyamakan kedudukan menjadi 1-1 lewat gol bunuh diri Mohd Asraruddin Putra Bin Omar.

Bek Malaysia ini justru mencocor bola ke gawang sendiri setelah melihat pergerakan Irfan Bachdim yang seakan-akan menyongsong bola umpan silang M Nasuha. Bola justru mendarat di kakinya dan meluncur ke gawang sendiri.

Gol bunuh diri ini langsung melecut semangat Christian 'El Loco' Gonzales dan kawan-kawan. Terbukti di menit 33, Merah Putih justru berbalik unggul 2-1 lewat gol cantik El Loco.

Memanfaatkan umpan terukur Firman Utina, striker naturalisasi ini berhasil melepaskan tendangan menyusur ke sisi kanan gawang Malaysia yang gagal diantisipasi kiper Mohd Sharbinee Allawee Bin Ramli.

Indonesia kembali menjebol gawang Malaysia lewat gol Muhammad Ridwan di menit 55. Gelandang sayap Sriwijaya FC ini berhasil memanfaatkan bola terobosan Ahmad Bustomi yang sekaligus merubah kedudukan menjadi 3-1 buat keunggulan Indonesia.

Arif Suyono yang masuk menggantikan M Ridwan kembali menjebol gawang Malaysia di menit 77. Arif berhasil memanfaatkan blunder salah satu bek Malaysia yang gagal mengontrol bola hasil umpan silang Oktovianus Maniani. Indonesia unggul 4-1.

Pesta kemenangan Indonesia ditutup oleh gol pemain naturalisasi lainnya, Irfan Bachdim di masa injury time. Bachdim berhasil menyongsong bola hasil umpan silang Oktovianus Maniani. Skor 5-1 untuk kemenangan Indonesia ini tak berubah hingga pertandingan usai.

TU DIA MEMULA JE SEMANGAT!

Ilmu Luar Negara : Daftar Plet Kenderaan Di Indonesia

Hai adik-adik. Ini adalah scheduled posting yer. Waktu ni abang sedang enak tidur yer. Hari ini abang akan membuat sedikit kerja gila. Tak susah adik. Jumpa di internet, kita berkongsi. Apa kata adik-adik, meluangkan masa sejenak dalam pelajaran ilmu luar negara kali ini. Kali ini kita akan melihat daftar plet kenderaan di negara jiran kita Indonesia, mengikut tempat ia didaftarkan.

A - Banten
B - Jakarta, Tangerang, Bekasi
D - Bandung
E - Cirebon, Kuningan, Indramayu, Majalengka, Sumedang
F - Bogor, Sukabumi, Cianjur
G - Brebes, Tegal, Pemalang, Pekalongan, Batang
H - Semarang, Kendal, Salatiga, Grobogan
K - Demak, Kudus, Jepara, Pati, Rembang, Blora
L - Surabaya, Gresik
M - Madura
N - Malang
P - Pasuruan, Probolinggo, Jember, Bondowoso, Situbondo, Banyuwangi
R - Banyumas & Cilacap
S - Bojonegoro, Tuban, Lamongan
T - Karawang, Subang, Purwakarta
W - Sidoarjo
Z - Garut, Tasikmalaya, Ciamis

AA - Magelang, Purworejo, Wonosobo, Temanggung, Banjarnegara, Kebumen
AB - Yogjakarta
AD - Solo, Boyolali, Sukoharjo, Wonogiri, Sragen
AE - Madiun, Ponorogo, Pacitan,Trenggalek
AG - Kediri, Blitar, Tulungagung, Nganjuk, Jombang

BB - Tapanuli
BD - Bengkulu
BE - Lampung
BG - Sumatra Selatan
BK - Sumatra Utara
BL - Aceh
BM - Riau Daratan dan Riau Kepulauan (kecuali Batam & Bintan)
BN - Bangka & Belitung
BP - Batam & Bintan

DA - Kalimantan Selatan
DB - Minahasa, Sulawesi Utara
DD - Sulawesi Selatan & Sulawesi Barat
DE - Maluku Selatan
DG - Maluku Utara
DH - Pulau Timor
DL - Sangihe-Talaud
DM - Gorontalo
DN - Sulawesi Tengah
DT - Sulawesi Tenggara

EA - Nusa Tenggara
EB - Flores
ED - Sumba

KH - Kalimantan Tengah
KT - Kalimantan Timur

Dan dulu-dulu, Timor Leste menggunakan DF. Selamat melancong.

Tuesday, November 30, 2010

Awas! Malware Terbaru Di Facebook Ialah...

Pernahkah anda melihat atau mengklik aplikasi untuk mengetahui siapakah yang melihat profil anda di Facebook? Malang lah anda. Kerana aplikasi itu dipastikan adalah 'malware' atau program pengintip terbaru yang sedang popular di Facebook.

Pengguna yang teruja berkemungkinan besar akan mengkliknya dan mereka sudah pasti menjadi mangsa. Firma keselamatan komputer dan internet Sophos mencatatkan, hanya dalam beberapa jam, lebih dari 60 ribu orang telah mengklik pautan tersebut.

"Ketika mengkliknya, anda akan diarahkan ke halaman web yang mendorong anda memberi izin untuk aplikasi tersebut memiliki akses ke profil Facebook anda," kata konsultan teknologi kanan di Sophos, Graham Cluley, seperti dipetik sebuah akhbar Indonesia dari PC World pada hari Selasa 30.11.2010.

Cluley mengingatkan pengguna Facebook bahawa aplikasi tersebut bohong belaka. Malahan pula, sebelum ini Facebook juga sudah pernah menjelaskan bahawa tidak ada cara untuk mengetahui siapa yang telah melihat profil kita.

"Kami bekerja keras menyekat dan menghapus website, laman dan aplikasi yang mendakwa dapat melakukan perkara ini. Jika terlihat aplikasi seperti ini, jangan tertipu, dan segera lah laporkan kepada kami," ujar Facebook dalam laman Security Site nya.

Jika anda telah terlanjur, jangan khuatir dan Cluley memberi cadangan terbaik untuk anda untuk menghapuskannya. "Hapuskan reference ke pautan tersebut dari News Feed anda, dan sekat hak bagi aplikasi yang tidak-tidak untuk mengakses profil anda melalui Account/ Privacy Settings/ Applications and Websites," kata Cluley.

Yang jelas, tiada siapa boleh lihat siapakah yang melihat profilnya. Aplikasi ini tidak wujud langsung. Jangan kerana terlampau kemaruk, sampai anda akhirnya menyerahkan bermacam-macam privasi anda ke pihak yang tak bertanggungjawab.

Menara Warisan Merdeka Dari Kacamata Rakyat Indonesia

Posting yang agak memeranjatkan. Disebalik imej negatif tentang negara ini di Indonesia, sesungguhnya sesuatu yang sangat berbeza boleh dilihat tentang persepsi mengenai Menara Warisan Merdeka dari kaca mata warga negara ini dan warga negara luar. Maka apakah maksudnya? Fikirlah sendiri.

Senin, 18/10/2010 09:17 WIB
Tak Cukup Petronas, Malaysia Ambisi Bangun Menara 100 Tingkat
Ramdhan Muhaimin - detikNews

Kuala Lumpur - Malaysia kembali menunjukkan taringnya. Setelah memiliki Menara Petronas 88 lantai, tak lama lagi negeri jiran itu akan memiliki kebanggaan lainnya yaitu menara 100 lantai di kawasan Warisan Merdeka. ( rmd / nrl )

Komen-Komen :

pengamat
setelah reformasi Indonesia malah seperti kehilangan arah..malay yg agak otoriter malah maju...jaman pk Harto masih mending arah pembangunan kita tertata dgn baik....

Perantau
Kapan ya indo bisa bangun tower segitu?ayo,hilang kan budaya korupsi tak masalah yg penting sama suku dan sama agama..

kokom
akui aja mereka lebih unggul, mereka tidak gampang diadu domba kayak indo, pakistan, yaman, irak dll yg masih mengembik n butuh duit dari negara2 barat. ada proyek teroris aja dikerjain bener2 sama negara2 diatas bahkan sampe direkayasa, demi duit turun dari majikan. ujung2nya Malaysia yg dituduh pengekspor teroris hahaha. Padahal negara Malaysia juga bukan negara islam.

Ivanmirzasatriawan Ivan
negara laen makin maju ekonominya, negara kita semakin maju korupsinya. Kl mw maju ayo kita bertaubat dan kembali ke jalan yang bnar.

mine
Hmmmm ... Coba indonesia zero corruption alias ga ada korupsi ... Bisa bangun 100 tower bertingkat 100 kali ya ... Sayang itu tak akan pernah terwujud ... go go go ... (Entah malaysia or korupsinya)

pers
hebat nih malaysia... pdhl petronas twin tower itu di bangun di 1998 ... uda 12 tahun yll tp msh bagus dan terkesan baru... tantangan buat indo nih utk jgn mau tertinggal di kemajuan negeri... jayalah indonesia !!!!!!!!!!!!!

karyo rumekso
di indones arah pembangunan th 2020 mau ngapain ya, aku bener2 ga ngerti lha ga ada semacam repelita kayak dulu ......

adeljd
Gagasan yang sangat bagus yang diabuat pemerintah malaysia,selain dapat dijadikan pusat bisnis danpariwisata ini juga menjadikan suatau kebanggaan sebuah negara..dimana niat pemerintah dalam memajukan ekonomi negara tersebut.pantas diajukin Kapan ya pemerintahan kita dapat berpikir lebih maju sedikit aja dari pemerintahan malaysia setidaknya kita tidak tertinggal,kapan juga pemerintahan kita dapat ide yang buat bangga dan membanggakan serta dapat diajukin

semar mendem
Semoga menjadi inspirasi kita semua penguasa ...hentikan korupsimu ... sejahterakan rakyatmu... niscaya surga akan menunggumu

d
Hebat malingsia, program nya mahathir msh dilanjutkan,bgs lah pemerintahnya tertata rapi brarti,emank di Indonesia ganti Pemerintah ganti program,jelas Program GBHN dahulu paling bgs klo dterusin..Reformasi abal2..

NENO
Inilah corak negara yg adil dan makmur,yg lbh megutamakan kemakmuran umum,tdk sprt Indonesia pjbt nya berlomba lomba membangun Istana pribadi.

Mosok Kalah
kalau perangnya perang maju-majuan dan canggih canggihan saya senang. Jangan kayak LSM bendera yg cari makan dari sensasi menjual negara.

Jangan Main Cedok Jer Anney !

Selamat pagi semua. Ibu-ibu, bapak-bapak. Pagi sangat kan. Lalat pun belum sempat bangun nak hurung sampah. Yer lah, semalam hujan awal, so tidor awal la kan. Haha. Hidup dipengaruhi cuaca. Begitulah. Tapi, bangun je baca paper, terus temper. Sangat marah rasanya.

Apakan tidak, maksud di hati tak ingin berpolitik bagai. Tapi, diajak mengulas jugak lah kan bila ia bersangkut akidah pegangan segala ni. Al kisah Encik Parry yang mewakili parti oposisi di Malaysia ni. Oposisi yer. Bukan opsssissy.

Encik ni menghujah beralkisah bertoyib bagai sesama politikus dia la kan. Ada bangsa berkulit pagi, ada bangsa berkulit asar juga ada bangsa berkulit senja dalamnya. Wah. Meriah la kan. Sangat multirasial kan. Tetapi kan, multirasial tidak bermakna boleh multimacamsial yer.

Alkisah, toyyib, encik dari bangsa berkulit senja ni, menggunakan ayat Surah Ali Imran dalam ucapannya. Padahal dia bersembahyang di kuil adapun sepanjang hidupnya. Al Quran bukanlah kitabnya. Islam? Dua-dua mata pun tak dipandangnya. Bukanlah nak dikirakan sangat yer. Ikut hati pluralis sakitjiwalis, memanglah mengundang tepuk tangan tepuk meja bagai kan. Tapi, layakkah begitu?

Konon pula, ada yang berkata, dengan demikian, maka akan terbukalah hati mereka menerima Islam. Kalau terima, mereka tak cedok ayat satu dua yer. Mereka akan setuju dan metelaah seluruh isinya. Kenapalah oposisi negara ini berkepala dungga?

Ingatkah kita pada Nga Kor Ming, Ahli Parlimen Taiping dari parti Dok Ampu Penipu yang membaca ayat Al Quran terus dalam bahasa Arab, dengan tanpa hukum tajwid, yang mengundang tepuk tangan haji-haji PAS di Bukit Gantang dulu. Justifikasinya, dia semakin hampir ke Islam. Islam kah dia sekarang selepas 2 tahun? Tidak juga hingga ke akhirnya.

Tidak yer. Sesungguhnya, di belakang Dajjal, adalah kaum Yahudi dan para penyembah berhala. Bila dikatakan Dajjal itu tugasnya memanipulasi, berkait juga lah dengan niat hati pengikutnya yang mulut berkata A hati berniat B.

Encik Parry menyampaikan maksud ayat Al Quran itu dengan tunggang langgang sekali bak aya bersidang samsu. Maka apakah keikhlasan dia itu layak mengundang tepuk tangan kan?

Kalau dia benar-benar ikhlas, jangan colek satu dua ayat Al Quran lah kan. Ambil semuanya. Kerana kurang satu tak wujudlah seribu. Jangan lah kita menjadi manusia pembela munafik yer. Cukup-cukuplah dosa-dosa yang ada yang menunggu giliran untuk diinsafi.

Eh, sudahlah kau! Semakin aku berkata-kata, semakin benci aku padamu. Gitu. Enjoylah video di bawah jika anda rasa ini mengenjoykan :


Ini pula ayat sebenar dan maksudnya yang sebenar bagi ayat yang dicedok oleh munafikin di atas.

إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لَآيَاتٍ لِأُولِي الْأَلْبَابِ . الَّذِينَ يَذْكُرُونَ اللَّهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلَىٰ جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَٰذَا بَاطِلًا سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang yang berakal, (iaitu) orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang ciptaan langit dan bumi (seraya berkata) Ya Tuhan kami, tiada Engkau ciptakan ini dengan sia-sia. Maha suci Engkau, peliharalah kami dari seksa neraka.

Renung-renungkan, selamat beramal!

Monday, November 29, 2010

Matahari Kini Ada Pemilik Berdaftar!

Aiyo! Siapa yang gila? Antara pendaftar hakmilik atau Duran Angeles , 49, warga Sepanyol dari Salvaterra do Mino di negara tersebut?

Wanita ini mendaftarkan MATAHARI sebagai miliknya. Hahahahawau. Tapi adakah dia yang gila? Atau undang-undang yang gila?

Undang-undang telah menetapkan bahawa mana-mana negara tidak boleh menghakmilikkan mana-mana planet, bintang atau apa-apa yang terdapat di cakrawala. Namun undang-undang ini terlupa untuk menerapkan larangan ini ke atas individu.

Akibatnya, beberapa tahun lepas, seorang lelaki dari Amerika telah mendaftarkan bulan dan planet-planet di sistem solar ini sebagai miliknya.

"Saya bukan bodoh. Saya tahu undang-undang. Saya melakukan perkara ini sama seperti yang pernah dibuat oleh seseorang sebelum ini. " ujar Duran dipetik dari AFP (Ahad 28.11.2010).

Tidak bercanggah dengan undang-undang, pendaftar hakmilik di Sepanyol itu pun mendaftarkan bahawa bintang Type Spektral G2 itu sebagai miliknya. Hahaha. Gila!

Lebih bangang, wanita ini bertekad untuk mengenakan caj kepada sesiapa yang menggunakan matahari. Caj ini akan disalurkan kepada kerajaan Sepanyol dan untuk kerja kebajikan menghapuskan kebuluran seluruh dunia.

Teman rasa la kan. Bila sinaran matahari dicaj, makin ramai la yang kebulur kan? Tak ke bodoh pompuan ni. Hehe. Pastu kan, sesiapa yang kena kanser kulit sebab matahari, boleh la saman perempuan ni kan. Negara yang kebakan hutan, saman pompuan ni jugak. Negeri yang kemarau, saman perempuan ni jugak. Bijak kepala lutut lah kan si Duran ni. Kata pandai benor.

Tapi apapun teman rasa, itu cuma tindakan dia yang memperolokkan undang-undang tentang larangan menghakmilikkan planet oleh negara-negara.

T.G.I.M !

Isnin datang lagi! Good ! Lovely ! Best! Ahhhhh! Hampir pengsan saya kerana terlalu menyukainya. Deruan angin pagi yang segar. Kicauan burung-burung yang riang. Saya cukup bersyukur kerana hari yang diidam-idamkan, iaitu Isnin telah datang lagi.

Saya menyukai Isnin melebihi hari-hari lain. Saya melihat Isnin dengan penuh penghormatan, kegembiraan dan keyakinan. Isnin merupakan kekuatan saya dalam menghadapi perit jerih kehidupan.

Tanpa Isnin, tak wujudlah hari Selasa dan hari-hari seterusnya. Isnin merupakan pujaan jiwa raga. Isnin yang memberi kegembiraan, ketenangan dan seribu pengharapan.

Hari Isnin menjadi hari pemula yang akan memberikan keyakinan terhadap prestasi bekerja sepanjang minggu. Sebab itulah Isnin sungguh bererti, sungguh tampan, segak bergaya dan Isnin menjadi raja yang bertakhta dalam hati.

OK. Susah-susah aku puji kau Isnin. So please be good to me!

Sunday, November 28, 2010

Hantu Dalam Cermin


Adakah itu menakutkan anda? Relax la beb. Aku sebagai pengkritik cerita hantu ni memang suka mencari di mana ketempangan sesebuah video / filem / drama hantu yang dibikin oleh mana-mana produksi pun. Dari video di atas, maka aku dapatlah melihat kegagalan mereka membikin sebuah babak yang bertujuan menakutkan.

Lihat gambar di bawah ini. Ia diambil pada saat keempat dan memperlihatkan kesilapan pada imej sebenar dan imej refleksi. Hehehe. Pembuat video ini seharusnya berusaha lebih gigih lagi dalam menghasilkan video yang lebih mantob.