Tuesday, June 4, 2013

Mari Memasak Di Malam Hari : Megi Goreng Gajah Lapar


Kelaparinaan yang mencengkam saban malam tatkala aku  tidak mempunyai pilihan untuk membeli makanan kerana Cafe Rekiah yang now you see open, now it close itu, sentiasa membuatkan kreativiti aku untuk menting-tang-ting-tang-Alexander di dapur membuak-buak. 

Namun, untuk kebersihan dapur yang maksima, aktiviti memasak harus ler diminimakan yer sedara sedari. Pun begitu, sesi malam tadi menyaksikan kelaparinaan yang menjadi-jadi memaksa aku untuk masak. Masa apa ye? Kita masak megi goreng 2 kampit makan sorang. Atau nama komersilnya MEGI GORENGGAJAH LAPAR. Bahan-bahannya :

2 kampit megi
1 bungkus perisa megi itu
4 ulas bawang putih
1 per 4 biji bawang besor
5 biji cabai burung
1 genggam taugeh
1 sudu serbuk lada jenama Baba's (iklan berbayar)
2 biji telur
3 biji limau kasturi
2 sudu teh cili sos.. kau sudu teh isi sos ..
3 sudu kicap manis
1 cubit garam
1 cubit gula

Cara mengerjakannya:

Jerang air panas sampai mendidih. Tutup api, rendamkan 2 bungkus megi hingga kembang lite-lite kemudian toskan.

Tumiskan hirisan bawang merah,bawang besar dan cabai burung sehingga aroma menusuk hidung tetangga, kemudian pecahkan dua biji telur ke dalam kuali itu. Nak pecahkan ke dalam sinki pun tak pe, hak anda.  Kemudian pastikan telur itu tergoreng sepenuhnya sebelum anda humbankan serbuk lada, perahan dua biji limau, kicap manis, perencah megi, cili sos, garam dan gula dan tambahkan suku gelas air. Lunyaikan telur anda telur dalam kuali anda bersama kesemua ingredient tersebut sehingga hampir kering. Humbankan megi yang ditoskan tadi dan gaulkan rata selama 2 minit. Sebelum kuali berkerak, campakkan segenggam taugeh ke dalam kuali dan gaulkan hingga kuali berkerak. Tat tadaa.. Siap..  Oh ya, jangan lupa belah limau sebiji lagi untuk buat hiasan sajer. Ko kenapa nak masam-masam. Ko mengandung?

Awas. Teknik memasak di atas jika salah cara, boleh mengembangkan tekak anda bagai Terowong Menora adanya jua.
Hasilnyahh! Ini portion GAJAH namanya. Sesuai untuk mereka yang kebuluranuddin sahaja.

No comments:

Post a Comment