Sunday, October 24, 2010

Drama Sebelum Ke Hatyai 3 November

Last Ogos, sebaik je aku balik dari Semporna, aku pun mula gatal nak menjenguk web merah putih lagi. Bukan merah putih bendera indonesia yer. Tetapi, Air Asia. Yer. Sesiapa yang naik Air Asia, pastinya ketagih untuk membeli tiket online lagi. Ala2 dadah-dadah yang tak merosakkan badan ialah penerbangan tambang murah Air Asia. Camkan itu ! (Ingat tu!! dalam bahasa Indonesia).

Bila jenguk aku pun jumpa tiker RM4.00 ke Hatyai. Wah. Keren. Aku ajak sipendek "semet" kita kat Ampang tu. "Woi Tokek. Hang pernah naik kapal terbang?" tanya aku. "Tak pernah. Tak pernah. Ada cerita baik ker?" sambil menjawab dan menyendeng tepi aku. Jauh sikit lah. Panas!.

"Ader. Ni, gi Hatyai. RM29. Tiket RM4, Airport tax RM25 = RM29." jawab aku. "Boleh la tu. Murah tu. Bila? Bila?" tanya dia. " 3 haribulan sebelas la. Dua hari sebelum Deepavali. Kita gi sekejap, kita balik la naik keretapi." jawab aku.

"Keretapi berapa pulak tambang?" tanya dia. "RM52 je. Sampai KL." jawab aku. "Mahei tu. Mahei retapi dari kapetrobang?" jawab dia. " Pergi naik kapei terobang balik naik keretapi bayor RM81 je. Banyak pulak berkire kamu. Dalam keretapi banyak awek Patani wo.. Kamu kan suker bab2 romeo ngan stranger ni. Ndak tandak?" tanya aku. "Ndak, ndak, ndak!" jawab dia. "Aku beli ni. Kamu jangan tak bayor pulak" balas aku. "RM29. Come on la. Malu ler kalo aku tak leh nak bayor" jawab dia. Baik. Aku pun beli tiket untuk dia.

Semalam aku telefon dia. Bagitau dia siap-siap. Terbang 3 November 2010, Rabu, jam 12.10 tengahari, mesti nak ada kat LCCT sebelum 11.15 pagi.

"Border pass boleh buat kat sana ke?" tanya dia. "Kepala hotak hang. Aper jadah border pass bawak naik kapetrobang" jawab aku. "Ater aku orang Perak. Masuk Siam pake border pass je." jawab dia. Adui. Aku tepok dahi. " Border pass, dikeluarkan oleh Imigresen Malaysia ngok. Mana ada Imigresen Malaysia kat dalam Siam!" jawab aku.

"Aik, kalo camtu aku buat kat Imigresen KL ler." jawab dia ala-ala bimbo menempah penampar. "Wei kulop, border pass is for bordering state dengan Siam. Perlis, Kedah, Perak, Kelantan. Mana ada Imigresen Kolumpo keluar border pass!! Apekehei benak ayor benor ni?". jawab aku.

"Oooo macam tu ke? Abeh cemaner ni?" jawab dia. "Cemaner kepala bana aper nyer. Pergi la buat passport! Lahanet! RM100 je. Adooooooooooihhh!!" jerkah aku. "Ala.. Aku kerjer busy ni. Tang maner biler nyer aku nak buat passport. Aku kensel la." jawab dia.

Kimak nyer member. Terkena aku. Nasib baik RM29 je. Tiu nia seng.

Agak jauh juga airport HDY dari pekan Hatyai.

3 comments:

  1. Hahahahahahahaha!!!!


    Cara ko marah adalah yg paaaaaaling best!! tp sian hang paktam...

    ReplyDelete
  2. hehehe...sian kat hang pak tam....kamu kheja kan aje budak tu..

    ReplyDelete
  3. tu la.. mmg jumpa dia nanti aku carut cukup2.. tu yang tertera cuma 10% je

    ReplyDelete