Monday, July 30, 2012

Penampakan Imej Hantu Di The Banjaran Hotsprings , Tambun

Malam tadi, ketika reronda taman aku selepas terawih, aku saja-saja bebosan snap gambar slow speed shutter untuk kecantikan dinding gunung batu kapur setinggi lebih 400 meter yang disuluh dengan lampu limpah dari The Banjaran Hotsprings & Retreat, yang dahulunya dikenali sebagai Kolam Air Panas Tambun. Jauh sebelum itu, pada tahun 1820an, kawasan tersebut dikenali Bendang Ayer Hangat dan dihuni oleh Datuk Panglima Kinta Ke 5 , Ngah Ghapar, sebelum beliau didapati hilang di kawasan batu kapur tersebut setelah dikatakan dilamar untuk berkahwin dengan anak perempuan pemerintah bunian di kawasan tersebut.

Tanpa disangka-sangka, gambar yang mulanya kelihatan cantik, rupanya menonjolkan bayangan yang menakutkan. Wajah hodoh seperti tengkorak yang masih mempunyai isi di muka sedang menjerit, tergambar jelas. 
Seperti biasa, kami kumpulan tak heran ini menikmati beramai-ramai pemandangan tersebut dan masing-masing bercerita tentang potensi pelancongan dari imej yang kelihatan menakutkan itu. Gitulah mereka yang tidak takut lagi pada hantu hanta ini kerana mereka pun sebenarnya sebahagian dari hantu hanta ini.

1 comment: