Friday, May 31, 2013

September & Oktober Bulan Hujan Di Krabi

Jemah oh Jemah. Sungguh eksen kau. Aku bilang sama kau, kalau-kalau September tu bulan hujan mencurah di Krabi.  Ko bilang, 'lantak lah'.

Aku bilang, ko tak payah susah-susah ke Agoda bagai nak tempah hotel sebab low season, ko kata lantak lah.

Malah ko kata, aku bukan ajak kau pun. Wah, wah, wah. Kalau ko ajak pun, ko ingat aku nak sangat pergi, Jemah? 

Dengar suara kau je boleh rosak mood holiday pelancong-pelancong yang berada dalam radius 10 meter dari engkau.

Sekarang aku persembahkan ko carta hujan di Krabi sepanjang tahun, dan aku pulak nak bilang, lantaklah, padan muka lah, pegi mampus lah.

Dalam dunia travel, pendapat traveller yang lain adalah penting.

Tetapi itu terpakai di traveller seluruh dunia kecuali di negara ini yang penuh dengan makhluk sombong.

Kita ni dah study macam-macam hal tentang Krabi. Sebab tu kita pilih bulan Januari - Februari sahaja sebagai bulan paling sesuai ke sana. 

Tambah pula, dalam bulan tu ada cuti raya Cina. Elok sangat la tu.

Hasilnya pengembaraan aku ke Krabi dulu sungguh best lagi seksi.

Tapi Jemah seekor ini sungguh lansi. Sudahlah tak pernah study pasal Krabi. TripAdvisor pun entah menatang apa dia tak tau, tapi, amboi-amboi sangat keegoannya.

Mudah sangat terpedaya dengan tiket murah Air Asia. Jemah oh Jemah. Ko ingat Air Asia offer tiket semurah itu tanpa sebab? 

Sebab utama ialah, para pelancong sedunia sudah tau itu bukan bulan yang best untuk ke Krabi. 

Kalau nak jadi traveller atau backpacker, biarlah berotak seperti traveller dan backpacker. 

Orang nak travel, kau pun nak travel. Ih ih ih. Jemah oh Jemah.

Tiada lain yang ku ucapkan, semoga seronok bermain hujan di Krabi. 

Hehehe.

1 comment:

  1. Asalam, kalau saya pergy krabi hujung bulan 7, okay tak ? sbb itu sahaja waktu cuti saya . tq

    ReplyDelete