Monday, April 27, 2015

Ke Saigon Pula 21 hingga 24 Mac II

Saigon menyediakan barangan berharga tetap dan tidak dimanipulasi cuma di kedai-kedai serbanekanya. Seperti air mineral botol besar berharga sekitar RM1.40 dan air botol teh hijau yang berharga kekira RM1.80.Tetapi tidak seperti larutan kanta lekap 100 ml ini yang berharga RM17 !. Pekedai tu siap cabut harga dia membelakangi anda tanpa hiraukan anda melihatnya dan terus meletak harga dengan mulutnya. 


Hotel ini dioperasikan oleh seorang pengusaha Muslim dan tulisan ayat suci terpampang di lobinya.


Hari ketiga  kita melepaskan mereka rombongan kepada ejen untuk pergi melawat Terowong Chu Ci, kekira 90km ke barat Saigon. Panas lah. Kepala tak sedap. Sebelum keluar selepas pulih sakit kepala kekira jam 3 petang, kita pun berjalan sendirian.


Lalu pergi ke kedai makan 1Malaysia yang harganya bikin heboh 1Amerika. Nasi lemak dengan ayam rendang ushi ini berharga kira-kira RM12.00. Barang harus diingat bahawa makanan halal bagaikan makanan eksotik yang menguntungkan kalau diniagakan. Harganya ...


Kemudian kita menyusur barat laut Ben Tan menuju arah hotel hingga ke bulatan kuda, di mana letaknya kedai kopi Starbucks. Kita pun merasakan pengalaman lepak di situ.


Bila ditanyakan nama anda, pastikan sebut yang senang-senang je. Pak Tam pun boleh jadi Batan. Ko ghaser?Diabadikan gambar bulatan kuda dan Starbucks dari seberang. Petang terakhir di Saigon. Esok mau pulang.


Makan malam yang disediakan ejen pada malam itu berlangsung di hotel. Sedap lah walaubagaimanasekalipun.
Hari terakhir mereka pun menghabiskan sisa masa untuk menambah ruang kilogram yang ada,Kami pun dibawa berambus ke Lapagan Terbang untuk deportasi pulang.Dan awas jangan sampai bawak dua beg masuk ke kabin. Penguatkuasaan di sini adalah ketat.


Pesawat pun dah sampai.Mengucapkan selamat tinggal ke Saigon tepat jam 4:10 petang.


Dan terbang.


Terbang..


Dan terbang..


Tanpa menyedari, 30 minit selepas kami terbang, pesawat model serupa menjunam di Perancis akibat pilot bunuh diri dan mengorbankan 156 orang. Sedih.


Dan tepat 6;55 waktu kita, kami pun sampai.


Lalu meninggalkan KLIA2 untuk pulang,


Dengan ole ole hanya sekotak Marlboro berharga lebih kurang RM4.20. Termurah berbanding Indonesia dan Thailand. 

No comments:

Post a Comment