Wednesday, March 26, 2014

Berkelah di Sungai Beringin, Kampung Tonggang, Tanjong Rambutan

Bercerita pasal sungai pulak kali ini. Dahulunya aku suka gi mandi Sungai Kinta di Hutan Lipur Hulu Kinta. Tetapi setelah Empangan Sultan Azlan Shah mula  dibina pada tahun 1998, Sungai Kinta sudah tidak lagi seronok untuk di mandi-manda kan.

Kemudian teringat khabar mulut orang bahawa ada sungai yang masih seronok untuk dimandi-mandakan di sekitar kawasan itu. Tetapi jalan masuknya bukan melalui jalan ke Hutan Lipur Hulu Kinta. Jalan masuknya adalah melalui 'kandang kuda' (National Stud Farm) di Tanjong Rambutan.

Sungai Tonggang merupakan sebutan nama sungai itu padahal itu nama Kampung Tonggang, sebuah perkampungan Orang Asli majoriti beragama Islam yang hidup senang lah jugak dengan ramai memiliki perkebunan kelapa sawit.

Selepas berbelas tahun mendengar kisah itu, akhirnya hujung minggu lepas, saya tiba ke destinasi tersebut. Sungai itu bernama Sungai Beringin, yang merupakan sungai yang menyumbangkan airnya ke Sungai Kinta beberapa kilometer ke selatan Hutan Lipur Hulu Kinta. Ia terletak 10 km dari Tanjung Rambutan dan 25 km dari Ipoh. Marilah saksikan gambar-gambarnyah.


Jalan 'Kandang Kuda' yang sudah diturap. Wah.

Kandang Kuda National Stud Farm

Pemandangan berdekatan Kg. Tonggang

Pemandangan berdekatan Kg. Tonggang

Selamat datang ke Kg. Tonggang

Kg. Tonggang

Sungai terletak di lembah belakang kampung

Airnya jernih

Dingin pulak tu

Kelihatan penduduk kampung sedang bermain air.

Jernih kekencingan warnanya

Kencing tikus? Itu perkara lain.

Di sinilah letaknya.No comments:

Post a Comment