Thursday, June 16, 2011

Apabila Kepandaian Menjadi Kebodohan Mutlak

Ketika negara menghadapi ancaman penggodam cyber dari Indonesia yang sentiasa menanti peluang besar-besaran menggodam lama web negara ini, negara juga diancam oleh penggodam anak tempatan yang 'cuba tunjuk kuat' dengan menggodam laman web negara sendiri.

Inilah buktinya bila mana kepandaian hakikatnya boleh menjadi sebuah kebodohan yang mutlak lagi hakiki buat sesetengah manusia. Jika mengikut apa yang diajarkan, kepandaian yang berubah menjadi kebodohan hakiki ini sudah pasti kesan dari cara individu itu sendiri dibesarkan, contohnya dengan memberi makan hasil dari wang yang tidak halal.

Akibatnya, pengecut dan konek-konek kecut belakang skrin ini berlagak seperti wirawan dan menggodam kemudahan-kemudahan awam yang dibangunkan oleh kerajaan dengan nilai berjuta-juta ringgit.

Padahal, jika berlaku peperangan senjata, para pengecut ini lebih pondan dari para pondan dalam mengangkat senjata menentang musuh. Atau mereka sendiri telah tersenarai sebagai musuh yang perlu disusun dan ditembak satu-persatu.

Tetapi timbul persoalan. Adakah penggodam ini anak tempatan atau anak Indon? Ini kerana anak Indon sentiasa berusaha menggodam web-web milik kerajaan negara ini sejak tahun 2008 dan kes-kes yang dilakukan oleh mereka sebelum ini tidak dihebohkan oleh kerajaan Malaysia yangbaik hati tidak bertempat.


KUALA LUMPUR - Portal rasmi Jabatan Pengajian Politeknik dan sebuah portal pelancongan swasta menjadi mangsa pertama sekumpulan penggodam yang dikenali sebagai Dragon Force Malaysia di sini awal pagi semalam.

Dalam kedua-dua portal itu, penggodam terbabit menyatakan tindakan tersebut dibuat sebagai protes terhadap kerajaan Malaysia supaya tidak menghalang kebebasan menggunakan Internet.

"Tiada yang selamat, terima kasih ahli Dragon Force. Kepada pentadbir, Dragon Force sudah datang. Terkejut huh? Jangan bimbang banyak yang akan datang lagi.

"Hormati kami, kami masukkan kod, kami ubah sistem anda, kami buka kata kunci anda, kami salah guna jaringan anda bukan kerana kami benci tetapi kami suka. Enjoy!," kata penggodam yang menggelarkan dirinya sebagai Kambeng Merah melalui mesej yang ditinggalkan dalam portal yang digodam.

Bagaimanapun, kedua-dua portal yang digodam selama 13 jam bermula tengah malam kelmarin sehingga kira-kira pukul 1 petang itu boleh diakses semula setelah dibaik pulih oleh pentadbir portal berkenaan.

Dalam pada itu, sumber daripada Jabatan Pengajian Politeknik mengesahkan kejadian tersebut dan sedang menunggu laporan penuh pembekal perkhidmatan laman webnya.

"Kami mempunyai dua portal iaitu www.politeknik.edu.my dan politeknik.gov.my. Yang telah diserang ialah politeknik.gov.my sementara portal yang satu lagi tidak digodam.

"Buat masa sekarang, memang tiada sebarang kerosakan serius dan semua kerosakan itu sudah dibaiki. Selepas pihak kami mendapat laporan penuh daripada pembekal, kami akan buat laporan terus kepada pihak atasan mengenainya," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Selain itu, sebuah lagi portal milik syarikat Impressions Holidays & Resort Sdn. Bhd. iaitu www.tourmalaysia.com.my turut menjadi mangsa kumpulan sama.No comments:

Post a Comment