Wednesday, April 13, 2011

Kematian Akibat Tsunami Jepun Adalah Padah Mengabaikan Pesanan Nenek Moyang Sendiri

Kadang-kadang, ingatan nenek moyang kita, jika dilupakan, akan membawa bencana. Itulah yang terjadi di Jepun.

Walaupun tembok batu yang kukuh tidak dapat menghalang kemusnahan yang dibawa oleh tsunami, tetapi seketul batu yang terpacak di Aneyoshi (gambar sebelah), benar-benar menyelamatkan penduduk di situ.

Batu itu tertulis 'Menetap di kawasan tinggi menyelamatkan anak cucu kita - Ingatlah bencana yang dibawa oleh tsunami besar - Jangan bina rumah kawasan bawah dari titik ini '.

Nasihat ini dipatuhi oleh penduduk Aneyoshi dan penempatan mereka terselamat dari diterjah tsunami baru-baru ini yang telah membunuh berbelas ribu orang yang mendiami kawasan yang lebih rendah dari kedudukan batu tersebut.

Dikatakan terdapat beratus-ratus batu penanda sedemikian di sepanjang kawasan pantai Jepun dengan ada diantaranya berusia lebih 600 tahun melambangkan betapa kerapnya tsunami menerpa pantai Jepun dalam satu jangkamasa yang panjang.

Setiap satunya belum tentu ditandakan pada titik yang benar-benar selamat kerana ada diantaranya yang turut hilang akibat ditelan tsunami yang berulang-ulang selama beratus-ratus tahun.

Salah satunya menyebut, 'Beringatlah tentang tsunami saat digoncang gempa bumi'. Dalam kemodenan dan hiruk pikuk masyarakat moden Jepun, segalanya dilupakan. -- AP

No comments:

Post a Comment