Wednesday, May 12, 2010

I Dream On Malayan Jungle Lodge

Bosan-bosan, awak pun tengok la gambar lama-lama sambil berimaginasi. Sambil berimaginasi, korek hidung. Supaya datang inspirasi. Lepas tu baru awak remember yang cita-cita saya paling besar tak kesampaian sekian lama, sejak tahun 2001, ialah untuk memiliki sebuah LODGE dalam hutan.

Lodge ini dibina ditebing sungai menghadap kejernihan air sungai (inspirasi saya ialah Sg. Korbu, Jalong, Sg. Siput. Airnya banyak, jernih dan sejuk. Alirannya konsisten melewati Hutan Tadahan Hujan yang haram diteroka).

Lojing ini tak besar. Muat 32 tetamu je pada satu-satu masa.Harga untuk membinanya mencecah RM400,000. Tetapi dia mampu memberi pendapatan kasar antara RM12,000 hingga RM20,000 sebulan!

Caranya? Buat la pakej, beruk. Aku dok hutan ke kau dok hutan ni? Katakan harga bilik yang disewa penuh untuk 32 orang ialah RM1000 semalaman termasuk makan, BBQ, internet, printer, tak ke RM30,000 pendapatan kasar tu?

Kalau kau pinjam bank kira-kira nak bayar balik RM6000 untuk 10 tahun, kau boleh dapat RM720,000 jumlah bayar balik. Lebih kurang RM400,000 la pinjaman nya tu. Inilah punca angan-angan masih tinggal angan-angan.

Tapi cita-cita saya ialah untuk membuka penginapan yang diberi nama MALAYAN JUNGLE LODGE ini adalah untuk pelancong asing. Tempahan boleh dibuat online dan khidmat mengambil di lapangan terbang bakal disediakan. Kalau boleh, curi pelancong yang tengah berseronok kat Thailand tu.

Perkhidmatan yang boleh ditawarkan ialah, free wi-fi, mini mart (dalam hutan ader mini mart..mampu?), perpustakaan dan komputer-komputer untuk internet.

Selain tu, pakej rangsangan nafsu orang asli. No.. I mean pakej rangsangan ekonomi orang asli.... boleh dibuat dengan mengupah mereka untuk membawa pelancong masuk hutan sehari suntuk. Merasalah kau jadi fauna-fauna dalam tu.



Cuma baru ni aku teringin nak design sebijik. Hak cipta terpelihara yer. Dah berdaftar kat harta intelek. Mahal bayar design copyright ni. RM1,080! Huh!

No comments:

Post a Comment