Saturday, January 2, 2010

Wanna Have Fun? Have Ipoh Chicken Hor Fun !

Dulu kecoh yer pasal OTWC tak ada sijil halal selain dari sijil halal untuk kopi. Kopi sahaja yer. Makanan lain, tak ada sijil. Ko rasa halal, ko makan. No pork no lard. Kalo ade gak.. dorang tanggung dosa. Masalahnya ada ke dosa pahala dorang tuh? Dorang kan kapir! Huuuhhh!

Tapi aku paling suka dari kedai kapir-kapir asal Ipoh ialah semangkuk makanan yang disebut halal tapi berketurunan Cina. IPOH CHICKEN HOR FUN. Ianya terdiri dari sup udang pekat yang dituang ke dalam segenggam kuetiau yang disarikan dengan taburan kucai, hirisan daging ayam rebus, fishball dan bawang goreng.. dan dimakan bersama kicap bercili api potong ... Wau !

Dulu masa sindrom OTWC belum berleluasa, saya selalu ke food court Suria KLCC bagi mentekedarahi Ipoh Chicken Hor Fun yang dibikin oleh seorang uncle yang dah cam muka saya. Uncle itu berasal dari Jalan Kuala Kangsar. Saya amat sukakan Hor Fun yang dibuat oleh pekerja Indonesianya dibawah kawalan seorang yang pakar seperti uncle itu.
Malangnya, Ipoh Chicken Hor Fun di OTW di buat oleh Vietnam Vietnam pemakan kucing dan Nepal Nepal Sherpa yang tidak dipantau oleh sesiapa. Namun hari ini, Ipoh Chicken Hor Fun telah didapati dengan mudah di mana-mana dengan adanya OTWC ini. Moga-moga mereka tidak menokok tambah resepinya dan menamakan Hanoi Hor Fun atau Kathmandu Hor Fun sesuka hati mak bapak mereka.

No comments:

Post a Comment