Saturday, January 2, 2010

Berjalan-jalan Ke Hutan Lipur Ulu Kinta

Hari ini saya menyependkan masa bangun tidur di rumah ibu bapa di Ipoh dan terus ke warung kopi. Suddenly la kan, my friend sorang ni, merengsa lah. Oh kerana ingin berjalan-jalan. Sambil berkayu kayan. Jadi saya memilih untuk memandu ke Hutan Lipur Ulu Kinta yang terletak hanya 6 km dari rumah saya di Ipoh nun.

Ianya merupakan hulu kepada Sungai Kinta. Kehuluan kawasan ini membuatkan sebuah empangan di bina di situ hingga kami tidak dapat mandi di situ kerana air keruh selama 11 tahun.

Tapi kini kejernihan telah kembali. Yang belum kembali ialah kesesakan orang hingga nak mandi pun susah. Jadi buat masa ini, sesuailah tempat ini untuk golongan yang gemar beromen untuk meromen kesucian hutan dara beranak seribu ini.

Nampaknya, senanglah untuk bermandi sunat mahupun wajib lepas ini. Terima kasihlah atas kesengsaraan 11 tahun dulu dan kini kami suka amat yer. Bermaknalah juga kepulangan mingguan saya ke Ipoh pada kali ini setelah dapat melihat sesuatu yang telah hilang selama 11 tahun, kembali ke tempat asalnya.

Di alur sedalam 2 meter ini, acara menyelam sangatlah best yer. Jika mampu, pakailah peralatan menyelam dan selamlah lebih dalam di dalamnya. Tak nak timbul terus pun tak ngaper.

Di jambatan itu adalah tempat monyet-monyet giler attention untuk terjun tiruk atau terjun beruk.

Adik-adik pun ramai, dipercayai student Kolej Perubatan Ulu Kinta, ataupun Maktab Perguruan Ulu Kinta. Motif tengok kiter? Stim la tuh.

Di kawasan ini sesuai untuk juniors dan juga pondan-pondan takut kedalaman air yer. Sesuailah untuk mandi-mandi anak gajah. Lebih elok bawak cebok je.


Macam langit dan bumi. (Matilar menggunakan rakan-rakan sendiri untuk carutan light-light.)Yang cando tuh adik si Wazi pelomba motor handalan dolu-dolu. Yang macam tok batin tu kawan saya juger. Saudagar kayu kayan.

No comments:

Post a Comment