Saturday, January 2, 2010

Allah Bukan Untuk Tuhan Bertiga

Memang boleh. Memang boleh orang Kristian untuk menggunakan nama ALLAH. Tetapi penganut Kristian tersebut perlulah dikalangan mereka yang bebas dari pengaruh Vatican.

Pengaruh Vatican dikatakan sangat kuat dalam penubuhan American Evangelical yang membawa sebuah lagi dimensi baru dalam agama Kristian.

American Evangelical telah membawa ideologi triniti atau tuhan bertiga. Pemikir Kristian ini menyebut bahawa Tuhan Di Langit adalah Tuhan Bapa, manakala Tuhan Di Bumi adalah Nabi Isa a.s. dan Tuhan Perantara adalah Ruhul Kudus yang merujuk kepada Jibril a.s.

Ketiga tiga ini disebut Tuhan Yang Satu tetapi datang bertiga. Ini memungkiri maksud bahasa dan istilah bagi ALLAH yang merupakan perkataan Arab bagi Al-Lah iaitu Tuhan Yang Satu.

Penganut Kristian yang tidak dipengaruhi Vatican menyebut Nabi Isa sebagai penyelamat dan bukannya Tuhan.

Pelik apabila perkataan Arab itu menjadi rebutan dikalangan Kristian dan Islam di Malaysia sedangkan tiada langsung pengaruh Arab dalam tamadun umat Kristian di Malaysia. Agenda siapa ya?

Bukankah kita dapat melihat Bumiputra Sabah dan Sarawak lebih mudah mengenal Islam? Yang merosakkan keadaan ini adalah satu pihak yang sengaja mahu mengelirukan keadaan. Pihak yang mana ya?

Tetapi tidak perlu mengambil langkah terburu-buru. Mereka yang sedar akan hakikat ibahawa Allah itu adalah Tuhan Yang Satu ni akan mula mencari-cari Tuhan Yang Satu . Sinar Islam mungkin akan sampai di hati mereka.

Insya Allah.

No comments:

Post a Comment